Burhan Gökalp’s Vrije Democratische Partij gaat voor raad Zaanstad

De Vrije Democratische Partij (VDP) van Burhan Gökalp doet op 21 maart 2018 mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Het is de 17e partij die in Zaanstad heeft aangemeld.

De partij lanceerde in december 2016 vanuit de voormalige Fish-Grillz op Krimp 2a in Zaandam haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen. De standpunten van de VDP over homo’s en joden kregen veel kritiek.

De partij deed in twee van de twintig Nederlandse kieskringen mee met één kandidaat: Burhan Gökalp. In Zaandam werden flyers en borden verspreid. Daarnaast verschenen er advertenties in de Volkskrant en Het Parool. Het leverde in Zaanstad 42 stemmen op (in heel Nederland 205).

Gökalp geeft niet op, maar vindt wel dat hij op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt, zo zegt hij tegen De Orkaan:

“Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer ben ik van alle kanten bedreigd. Mensen wilden mijn huis in de fik steken, een kogel door mijn kop schieten en van het balkon gooien. De Officier van Justitie schrijft me vandaag [26 januari 2018] dat het komt door ons verkiezingsprogramma en dat ik het aan mijzelf te danken heb.”

Volgens Gökalp wordt er met twee maten gemeten:

“Meneer Wilders mag alles zeggen maar ik wordt van hogerhand tegengewerkt. We leven hier toch in een vrij democratisch Nederland en niet in een derde wereldland? Tijdens de campagne voor de Tweede Kamer zijn onze sociale media afgesloten. Ook mijn telefoon wordt afgeluisterd. Dat weet ik zeker.”

Op sociale media is de VDP inderdaad zo goed als verdwenen. Het Twitter-account en de Facebookpagina zijn opgeheven (er is wel een nep-Facebook-pagina), op Instagram is al vier jaar niks gepost, op het YouTube-kanaal staat alleen het filmpje uit november 2016. Er is nog wel een website maar daar is geen nieuwe informatie te vinden.

Aangifte

In december 2016 deed het Bureau Discriminatiezaken aangifte tegen de VDP nadat er 35 klachten binnen waren gekomen. In 2017 was het aantal klachten opgelopen tot ruim 60, opnieuw werd er aangifte gedaan. Sociale media-accounts werden als gevolg van de aangifte afgesloten. In januari 2017 werd Gökalp ‘gearresteerd‘ door de politie, volgens de partij vanwege de standpunten van de partij.

In maart van dat jaar werd ook bekend dat Gökalp in 1990 veroordeeld was tot 6 jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn ex-schoonzuster in 1989.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • W. Kruit

    Dat is de kracht van onze democratie, dat ook dit soort dwazen hun mening -hoe ranzig ook- mogen uiten. Tot een bepaalde hoogte. Op het moment dat het discriminatie, haatprediking of belediging wordt, grijpt justitie terecht in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *