Bushalte Crematorium Zaanstad verdwijnt (filmpje)

Mensen die uitvaartplechtigheden of de begraafplaats bezoeken stappen er uit de bus. ‘De Laatste Halte’ noemen wij hem daarom altijd, maar officieel is het bushalte ‘Hotels Vijfhoek’.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling van Connexxion in december wordt deze halte richting Amsterdam niet meer aangedaan en zullen de bezoekers moeten lopen vanaf de iets verderop gelegen bushalte ‘Vijfhoek’.

Minuut sneller

Via zijn woordvoerder laat wethouder Addy Verschuren (Bereikbaarheid & Mobiliteit) weten dat de halte zou sneuvelen omdat er door Zaanstad wordt gewerkt aan “de versnelling van de buslijnen naar Amsterdam in het kader van de ZaanIJtangent”:

“In dit kader wordt het straks mogelijk buslijnen via de Thorbeckeweg te leiden. Dat is een minuut sneller. Welke buslijnen dit betreft is nog onderwerp van studie. Er zijn hoe dan ook gevolgen voor de bushalte bij de hotels. Het opheffen van de halte is een mogelijkheid.”

Hoewel de medewerkers van Connexxion in een memo al zijn ingelicht over het verdwijnen van halte ‘Vijfhoek Hotels’, houdt Verschuren nog een slag om de arm:

“Op dit moment is er nog niks definitief. Connexxion doet een voorstel in haar vervoerplan. De vervoerregio neemt een besluit. Zaanstad geeft daarin een advies.”

Wij filmden gisterochtend – zonder rollator of wandelstok, met kwieke jonge benen op fijne gympen – de weg die de bezoekers aan het crematorium voortaan moeten gaan. Het is geen wereldreis, maar voor mensen met minder kwieke jonge benen wordt de drempel flink verhoogd:

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Bert

  Echt, voor een hele minuut sneller…….

 • Ans Pieper

  Ongelooflijk. voor een minuut. Een beetje service, een beetje mededogen met mensen die naar een uitvaart gaan. En dat zijn meestal niet de jongsten.
  De mensen die over de lijnvoering gaan zijn zelf niet afhankelijk van openbaar vervoer.

 • mirjam welman

  zo maak je het openbaar vervoer nog minder aantrekkelijk??? hoezooo?

 • m.kruijt

  dat heeft je met die incompetente ambtenaren ed. die met de auto naar het gemeente huis komen. lopen ho maar.

  • De Orkaan

   Verantwoordelijk voor besluiten zijn niet de ambtenaren maar de politiek. Wij zouden zeggen: stuur een mail aan de verantwoordelijke wethouder (verkeer, stadsregio) en aan het raadslid/partij waarop je gestemd hebt. Alle mailadressen zijn makkelijk te vinden op de website van van Zaanstad. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kan er dan echt wel wat veranderd worden.

 • sandra woltheus

  belachelijk om die halte weg te halen,en dat voor maar 1 minuut denk ook eens aan de oudere onder ons

 • Anneke

  Kunnen ze beter halte vijfhoek opheffen. Als het alleen maar om tijd te creëren. Maar bij het crematorium en de hotels. Mensen lopen met koffers, of mensen die slecht ter been zijn maar wel wekelijk naar het graf van dierbaren gaan. Je hebt halte morgensterstraat en vijfhoek die dicht op elkaar zitten. Diegene die dit bedacht heeft zou zich moeten schamen.

 • g. blom

  En waar kan je dan opstappen voor de terugreis? Hoog bejaarden kunnen dan misschien beter daar blijven.

 • Mc

  Ik fiets regelmatig langs die halte en ik zie er zelden geen mensen staan wachten. Dit is wellicht wel één van de best geplaatste haltes in Zaanstad. Toegegeven, daarvoor ligt de lat niet heel hoog, maar het lijkt welhaast beleid om te proberen bushaltes te plaatsen op locaties waar mensen er niets aan hebben.

 • Connexxion is trouwens ook een behoorlijk lange slome naam.
  Dat moet sneller;
  CNXN!

 • J.a.neelen

  Ik ben zelf invalide en vind dit schandalig ze moeten eens beter nadenken

 • Hellen

  bij slecht weer. .ben je drijfnat om je laatste bezoek aan de gestorvene te brengen…connexxion is een dienst verlenend bedrijf….houd dat in de gaten!!

 • Lenzz100

  Weet er iemand of bushalte Jan van Goyenkade weer gebruikt gaat worden? Hij ging er uit tijdens de hele verbouwing van de Vincent van Goghweg, de stop is er, maar is inmiddels nog steeds niet in gebruik. Al is de Vincent van Goghweg al een tijdje gereed

 • Boon

  Hoe dubbel is dit allemaal. Aan de ene kant schreeuwt men moord en brand dat Zaandam zo “ver” van Amsterdam ligt en wil men graag miljarden aan vaste verbindingen hebben om sneller de overkant te kunnen halen. Daar moeten andere minder mobile medemensen maar onder lijden want wij hebben haast. Als Zaanstad echt voor haar medeburgers is zorgt ze gewoon dat er minder sluipverkeer over de Noorder Y en Zeedijk gaat en de bus voorrang krijgt bij de Sluispolderweg.
  PS. Al die bussen gaan straks toch alleen nog maar Noord, aansluitend op de NZ Lijn?

  • Erik Esteie

   @ Boon

   “PS. Al die bussen gaan straks toch alleen nog maar Noord, aansluitend op de NZ Lijn?”

   Niet helemaal correct.

   De bussen naar CS zullen straks naar de NZ lijn gaan en vandaar moet men met de metro verder.

   Er zijn ook bussen die naar station Sloterdijk gaan en dat zal niet veranderen, maar of het sluiten van de halte echt op gaat schieten valt te betwijfelen, ik denk echt niet dat mensen voor de bus gaan kiezen omdat het dan nog maar 7 minuten reizen is naar Sloterdijk ipv 8 minuten…

   Ik denk eerder dat het sluiten van een bushalte weer scheelt in het onderhouds contract voor het in stand houden van een bushalte en dat het gewoon een ordinaire bezuinigings maatregel is

 • Winnie de Wit

  Het filmpje staat nu ook op uitvaart.nl:
  https://www.uitvaart.nl/nieuws/video-verdwijnen-bushalte-crematorium-zaanstad/50862

  Overigens zonder commentaar over de idiotie van deze maatregel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *