Et Buut en Westerkim in 2019 in nieuwe school?

Het terrein waar basisscholen Et Buut en de Westerkim moeten komen wordt bouwrijp gemaakt. Het stuk grond is afgezet met hekken en de eerste draglines en shovels zijn al bezig met het verplaatsen van grond.

Op het voormalige terrein van Garage Zwart, naast het Volkspark, komt de de nieuwbouw voor de beide basisscholen.

De nieuwbouw heeft een lange en moeizame voorgeschiedenis. De eerste ideeën dateren uit 2011 (en daarvoor zelfs) maar in 2014 worden de plannen concreet en in januari 2015 worden de omwonenden bijgepraat: de grond is weliswaar vervuild maar dat leverde “geen gevaar voor de volksgezondheid” omdat een ‘leeflaag’ aangebracht wordt. In ‘MFA Overtuinen’ komen ook gymzaal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een zorgcomplex van 35 à 55 woningen (dat laatste onderdeel is later gesneuveld). In oktober 2017 dachten de scholen in het gebouw te kunnen trekken.

In juli 2015 wordt duidelijk dat er de bezwaren van omwonenden geen reden voor de gemeente zijn om de ontwikkeling op te houden. In 2016 wordt bekend dat 2017 niet gehaald wordt, het wordt begin 2018.

Het negeren van de bezwaren komt de gemeente duur te staan. De Raad van State vernietigt de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van MFA Overtuinen. Zaanstad is in de fout gegaan met het verkeersonderzoek. Bedrijven aan de Mauritsstraat, met name constructiebedrijf Singeling, worden daardoor gedupeerd.

In juni 2017 treffen Zaanstad en Singeling een regeling, het bedrijf gaat verhuizen en VVD-wethouder Straat ziet alleen maar blije gezichten. In december 2017 zet Straat inderdaad met een blij gezicht de handtekening onder het contract met Singeling, wat de verhuizing de gemeente kost, bleef geheim.

De planning is inmiddels opgeschoven naar september 2019 maar het kan ook twee jaar later worden. Hieronder de plannen.

In het gebied komen ook 170 nieuwe woningen.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Frank Peter

    Heb begrepen dat het hele financiële plaatje, omdat dat nu 5 jaar geleden is gemaakt, weer door de raad moet ( zal ongetwijfeld véél geld bijmoeten) en dat de bouw nog Europees uitbesteed moet worden. Zal dus nog wel even duren voordat het financieel rond is en er een bouwer gevonden is..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *