Bye bye grijze bak

Vier wijken in Zaanstad krijgen “afvalcoaches en keukenmanagement” om ze te helpen met de afvalscheiding. Dat moet ook wel, want hun grijze bak verdwijnt.

Met restafval moeten de inwoners van Rooswijk, in de omgeving van de Conrad (Zaandam) en wijken in Krommenie (Rosarium) en Wormerveer (vogel- en bloemenbuurt) naar een bak verderop in de straat (op loopafstand).

Bij huishoudens in laagbouwwoningen in de vier wijken wordt de grijze afvalbak vervangen door een bak voor plastic afval. Die bak zal één keer in de 4 weken worden opgehaald.

Daarnaast kunnen inwoners in deze vier wijken deelnemen aan de interactieve campagne 100-100-100 waarbij 100 inwoners 100 dagen lang geen restafval in welke bak dan ook kieperen (100% minder dus). Deze actie start op 1 april 2016.

Wethouder Dick Emmer gaat daar zelf ook aan mee doen. Hij woont niet in één van vier wijken, dus het experiment staat kennelijk open voor alle inwoners van Zaanstad.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Rob Hond

  Bij ons mogen ze morgen die grijze bak op komen halen…. We houden al jaren lang GFT en oud papier apart. Sinds we ook plastic en andere verpakkingen apart doen, zit er na veertien dagen hooguit een bodempje restafval in de grijze container. Maar ja.. bij ons zijn de kinderen de luiers dan ook al járen ontgroeid!

  Wat ik me serieus afvraag, is hoe mensen met kleine kinderen dat gaan doen. Ik herinner me, dat er in bepaalde perioden pákken pampers per week doorheen gingen. Met uiteraard bérgen onwelriekend afval als gevolg. Moeten mensen met kleine kinderen dan weer terug naar de katoenen luier? En elke week diverse extra witte wassen draaien? Hoe milieuvriendelijk is dat eigenlijk ten opzichte van de wegwerpluier??

  En dan: hoe gaan de ouderen onder ons dat doen??? Ik bedoel dan de mensen die *weer* in de luiers “zitten”.. Slecht ter been, en dan om de haverklap met je zakkie Tenaspul naar die “bak op loopafstand”??

  Ik ben helemaal vóór afvalscheiding. En de die grijze container…. Ik kan prima zonder. Ik wel. Nóg wel, tenminste…..

  • M.

   Hier wel een kleintje, maar geen luier afval want wij gebruiken idd wasbare luiers. Ideaal, beter voor het millieu en veel minder afval. En die extra was valt reuze mee. Je hoeft het niet perse apart te wassen. Neej een wegwerp luier is veel slechter voor het millieu en veel duurder dan wasbare luiers.

   • Broekjevol de 3e

    Jij maakt ook eerst de wc schoon en dan met het zelfde doekje de keuken?
    Lekker fris, ik ga echt geen luiers in de zelfde wasmachine wassen als mijn kleren.
    Misschien zet ik wel een bedrijf op, legen wij wel de grijze kliko.

 • Erik Esteie

  Ik heb ook zo een prachtige brief gehad van de gemeente Zaanstad(woon op het Vissershop) en ik ben natuurlijk voor afval scheiding maar wat ik weer grappig vind is dat er verwezen wordt naar een bijgevoegde kaart met de locatie waar het rest afval heen kan. Laat nu die bijgevoegde kaart niet bijgevoegd zijn…

 • Ria

  Ik doe ook zo veel mogelijk apart,maar ben straks niet van plan om met mijn grijze vuilniszak een eind te lopen om die kwijt te kunnen.
  Ik dump de zak wel in mijn buurt.
  We hebben weer een verhoging van de gemeente belastingen gehad dus laat ze maar een aparte bak voor het plastic geven.
  Er word weer niet aan de ouderen en gehandicapte mensen gedacht.
  Met een zak plastic kan je wel een stuk lopen maar het restafval word moeilijker om daar een stuk mee te lopen.
  Ik vind het een heel dom plan.

  • @Ria: Als je wel je zak met plastic kan wegbrengen, maar niet je zak met restafval, dan doe jij duidelijk niet genoeg aan afvalscheiding… Als je namelijk echt al je papier, glas en plastic + blik + drankverpakkingen (die 3 mogen samen) scheidt hou je namelijk nog geen plastic boodschappentasje per twee weken (in mijn geval als alleenstaande zelfs per maand) aan restafval over(!)
   En de wijken waar de grijze bak verdwijnt krijgen ook daadwerkelijk een bak voor het plastic.
   Maar dat de afvalheffing desondanks blijft stijgen zou eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn. Afval scheiden levert juist geld op, bijvoorbeeld met zo’n fantastisch initiatief als dat van Wasted (http://www.wastedlab.nl/nl/). Waarom doen we zoiets niet hier, gemeente Zaanstad?

 • De huidige grijze minicontainers van de woningen worden in de deelnemende gebieden binnenkort schoongemaakt en voorzien van informatie met aanbiedregels: wat mag er in de bak. Er komen dus geen nieuwe bakken voor het plastic afval. Prima millieutechnisch en kostenbesparend idee. Iets wat DZ in december 2015 al opperde: http://democratischzaanstad.nl/site/34-column/252-het-plastic-in-de-bron

  • Helemaal mee eens!
   En als we ons groenafval voortaan gewoon in onze eigen tuinen of (als je die niet hebt) in de gemeentelijke plantsoenen composteren, dan kan het glas voortaan in de groene kliko worden opgehaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *