Zondagochtend vroeg – eerste paasdag – hebben het beeld van de Houtwerker aan de Vincent van Goghweg en het beeld Bzz bzz op de hoek van Westzijde en Frans Halsstraat in Zaandam, een blinddoek gekregen.

De ‘versieringen’ zijn aangebracht door “wetenschappers en bezorgde burgers van Scientist Rebellion/Extinction Rebellion” aldus het persbericht (met foto) dat we binnen kregen.

De actie Statue Sunday bestaat uit het wereldwijd blinddoeken van standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. Vorige week zijn onder meer De Kleine Zeemeermin (Denemarken), Rembrandt (Nederland) en Einstein (Panama) ook al geblinddoekt.

De Zaanse afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie Statue Sunday. “Dit is onze tweede zondagsactie in de Zaanstreek. We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu hun verantwoordelijkheid nemen door het roer radicaal om te gooien en het leven op aarde te beschermen”.

Boven Bzz bzz… onder de Houtwerker met een blinddoek in zijn hand (actievoerders vergeten een trapje mee te nemen?).