900 woningen: Oostzijderpark #ZaanstadBouwt (& video 🎥)

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Oostzijderpark – de bouw in volle gang.

Wat? Waar? Wanneer

Oostzijderpark is een nieuwe stadswijk in Zaandam. Het woningbouwproject ligt achter de brandweergarage, op het oude VVZ-terrein tussen Prins Bernhardplein, de Gouw en station Kogerveld. In de eerste fase zijn er ongeveer 5oo woningen en uiteindelijk zullen er ongeveer 900 nieuwe woningen worden gebouwd. De woningen zijn geschikt voor onder anderen starters, jongeren, gezinnen en ouderen. Ongeveer een derde van deze woningen zal bestemd zijn voor sociale woningbouw, een derde voor middel- en vrijesectorhuur en een derde voor koopwoningen. Eerder gaf voormalig wethouder Songül Mutluer aan:

“We zijn erg blij met de start van het bouwproject. Met 500 woningen voor jong en oud, in een klimaatbestendige wijk met veel groen, dichtbij het station. En specifiek voor Zaanse starters biedt het project ook nog Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) en Kamers met Kansen voor kwetsbare jongeren.”

De bouw van de wijk is al ver gevorderd. De eerste bewoners zijn begin 2023 in de eerste twee woontorens naast station Kogerveld getrokken. Deze twee blokken (A & D1) bestaan uit 171 huurappartementen. Daarnaast wordt Oostzijderpark de eerste regenboogwijk van Nederland. Tien nieuwe straten in de wijk worden vernoemd naar voorvechters van gelijke rechten, waarvan zes een link hebben met de Zaanstreek.

Huidige status project

Het eerste gedeelte van de nieuwe woonwijk Oostzijderpark is zo goed als voltooid De bouwwerkzaamheden voor Damloper en Duindoorn (blok B & C) zijn gestart in oktober 2022, waarmee het tweede deel van de wijk wordt ontwikkeld. Alle woningen in Duindoorn (C) zijn verkocht. Momenteel zijn er nog enkele bouwnummers beschikbaar in Damloper (B). De prijzen van deze beschikbare woningen variëren van € 540.000,- tot € 585.000,-.

Onlangs is ook bekend geworden dat woningcorporatie Rochdale, ontwikkelcombinatie Oostzijderpark en aannemer Heddes een overeenkomst hebben getekend voor de bouw en aankoop van 73 nieuwe sociale huurappartementen. Deze tweekamerappartementen zullen beschikbaar zijn voor sociale verhuur en worden gerealiseerd in Blok F.

De sleuteloverdracht van de nieuwe Oostzijderpark toren in februari verliep moeizaam. De toren had te kampen met lekkage. En Vastgoedbeheerder MVGM ‘passion for people and property’ moest de bewoners laten weten dat ze de sleutels later zouden krijgen. De communicatie daarover was een dingetje. Drie maanden daarna begon de boel weer te lekken. Bewoners die opnieuw aan de bel trokken kregen geen reactie en het ‘heldere’ water begon steeds meer te stinken. De mening van de bewoners was duidelijk: het ging hier om een open riool: ‘een diaree-rivier’ (video onderaan de pagina). Uiteindelijk werd het water weggepompt en vervolgens werd een schoonmaakbedrijf ingeschakeld om alles grondig schoon te maken. Nu is de toren weer bewoonbaar.

Verwachting

De oplevering van de twee blokken (B & C) staat gepland voor de eerste helft van 2024. Wanneer de bouw van blok F gaat beginnen is nog onduidelijk. Tot die tijd kunnen nieuwsgierige Zaankanters die in de buurt zijn van het Oostzijderpark de voortgang van de bouw in de gaten houden.

Hier ons dossier over Oostzijderpark.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Bronnen: eerdere artikelen op De Orkaan en oostzijderpark.nl. Foto’s en infographic: Nick Boeske

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *