Camping met ‘ecolodges’ en ‘safaritenten’ in Twiske mag van Oostzaan

Een ‘kleinschalige camping en/of ecolodges’ mogen in het Twiske komen van de gemeente Oostzaan. De enige hindernis is een natuurtoets die door Provincie Noord-Holland positief beoordeeld moet worden.

De stichting Hart voor het Twiske is ‘diep teleurgesteld’ en stapt naar de rechter om de plannen tegen te houden.

De toestemming voor een kleine camping bij Twiske Haven komt uit de nieuwe Omgevingsvisie van Oostzaan:

“Een grootschalig initiatief tot mogelijkheden voor nachtverblijf (zoals bijvoorbeeld een (middel)grote camping of een bungalowpark) wordt uitgesloten.

Enkel een kleinschalige camping en/of ecolodges zouden kunnen worden gerealiseerd mits de provincie de natuurtoets positief beoordeelt.”

Natuurcamping

Wat ‘kleinschalig’ in de praktijk inhoudt, staat niet in de omgevingsvisie maar de plannen zoals die ruim drie jaar geleden al werd gepresenteerd gingen uit van een natuurcamping van maximaal 25 plaatsen voor tenten, campers en ecolodges bij Twiske Haven die de camping wilde gaan exploiteren. Er waren verschillende velden voor tenten, campers en ecolodges gepland op het terrein dat gepacht wordt door Twiske Haven. De camping zou het hele jaar open zijn. Seizoensplaatsen worden niet aangeboden en groepen jongeren worden geweerd.

Ook het vorige college van Oostzaan was destijds voor, maar een besluit werd aangehouden omdat er meer informatie moest komen over de gevolgen voor de natuur.

De stichting Hart voor het Twiske stelt dat de

“petitie tegen overnachtingen en festivals in Natura2000-gebied het Twiske is maar liefst 7211 keer ondertekend. Maar de stem van de burger wordt genegeerd. En de natuurbescherming wordt met voeten getreden. Daarom stapt Hart voor het Twiske naar de rechter.”

Drie ‘evenementen’

Over meerdaagse festivals met overnachtingsopties is geen concreet voorstel in de Omgevingsvisie te vinden. Daar lijkt het beleid te blijven zoals het is; de toelichting:

“In het N2000 beheerplan vermeldt de provincie dat in het Twiske maximaal drie evenementen per jaar met meer dan 10.000 bezoekers mogelijk zijn. Tot op heden dragen evenementen bij aan een goede financiële huishouding van het recreatieschap en zorgen voor een sluitende begroting.

Onder verwijzing naar het genoemde beheerplan en het feit dat Oostzaan deelnemer is in de Gemeenschappelijke Regeling, is een eenzijdige actie van de gemeente Oostzaan dan ook niet aan de orde.”

Voordat een evenement plaats kan vinden, moet worden voldaan aan de Wet Natuurbescherming: “Als de natuurtoets (incl. stikstofberekeningen) niet positief is, zal de vergunning niet worden afgegeven door de provincie (de gemeente speelt hierin geen rol).”

Morgenavond, 15 september, wordt de Omgevingsvergunning besproken in de commissievergadering van Oostzaan (vanaf 19:30 uur). Op 29 september is de besluitvorming in de gemeenteraad. Hart voor het Twiske roept belangstellenden en betrokkenen op naar het gemeentehuis van Oostzaan te komen (en zich aan te melden als inspreker).

Boven de ecolodges, onder safaritenten, helemaal onder de plattegrond.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Johannes Heer

  Altijd doen de haven ligt er al veel te lang onrendabel bij!De geplande lodges etc.kunnen de boel alleen maar opvrolijken.Het zou ook een goede zaak zijn te bezien of er een beperkte toestemming kan worden gegeven voor bootjes met een hulp motor,Wanneer er specifiek van bijv. 4 tact motoren gebruik mag worden gemaakt is ook de uitstoot zeer beperkt.Ook de Stoterplas ligt er in het hoogseizoen vaak desolaat bij.De tijden van het op grote schaal bevaren met surfplanken is helaas al jaren voorbij.

  • Fransje Santifort

   Zo te lezen heeft u geen enkel idee wat een Natura2000 gebied is.
   Misschien kunt u zich even inlezen voordat u begint over surfplanken, bootjes met motor enzovoort

 • Dirk Marinus Sr

  Ook Leuk voor de mensen met een smalle beurs die hoeven nu niet helemaal naar Sint Maarten (aan zee)…..

 • Monique Zonneveld / GROENzaans

  Verrassend???? Natuur is tegenwoordig een wegwerpartikel. Mensen zijn veellllll belangrijker. Triest.

 • M.de Vries

  Het Twiske wordt op den duur een groot Amstetdams stadspark.
  Mem maakt zich druk om het regenwoud maar wat hier nog over is van de natuur heeft geen waarde.

 • Jan Dirk Schouten

  Een dergelijk kleinschaligheid is verliesgevend. Pas bij 100 huisjes wordt het voor de ondernemer interessant. Ook het lentekabinet begon klein en is uigegroeid tot een enorm gebeuren. Alles in het belang van de ondernemer. Hier is sprake van aanranding van de natuur. Het twiske is gee ondernemersterrein. Het puinruimen is voor anderen. Leve de winst maximalisatie voor de happy few!, het past bij de vvd: natuur is voor hen niet relecant

 • Siem van Westen

  Iedereen heeft het over de natuur….. maar dit is grotendeels aangelegd en beheerd alsof het een voetbalveld is. Iedereen komt kijken naar de koeien die zo heerlijk in de natuur rondlopen , maar in een veel te kleine ruimte lopen dus giga bijgevoerd moeten worden, natuurlijk! Maar natuur??

 • Robbert Bontenbal

  Jammer maar de VVD staat nu eenmaal niet bekend voor de liefde voor de natuur

  En laat economisch belang altijd voor gaan tot het te laat is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *