Cargill verzweeg ammoniak-uitstoot

Bij de cacaofabriek Aurora in Zaandam (voorheen Gerkens Cacao), tegenwoordig onderdeel van Cargill, werd in 2019 en 2020 ruim 59 ton ammoniak uitgestoten. Over voorgaande jaren ontbreken de gegevens.

Met die uitstoot zit Cargill in de top 5 van de ammoniak-uitstotende bedrijven in Nederland. Ook Olam in Koog aan de Zaan staat in de top 5.

Behalve ammoniak worden ook forse hoeveelheden koolstofdioxide en fijnstof de lucht ingeblazen. Het bedrijf voldoet niet aan de emissie-eisen voor ammoniak. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gaat handhaven na een verzoek van Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment, ze dreigt het bedrijf met een dwangsom.

Dat blijkt uit onderzoek van KRO NCRV’s Pointer.

Ammoniak ontstaat bij het branden van cacaobonen. De Natura2000-gebieden in de omgeving, Kalverpolder, Wormer- en Jisperveld en de polder Westzaan, worden bedreigd door de stikstof (ammoniak).

Cargill stelt tegenover Pointer dat er onderzoek gedaan wordt “met een nieuwe installatie waarmee wij verwachten dat in de nabije toekomst verdere reductie in onze ammoniak-emissie kan worden gerealiseerd.”

De Omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden op de fabriek van Cargill in Wormer maar daar is nog nooit een controle geweest. Volgens de emissieregistratie van het RIVM (dat door bedrijven zelf moet worden ingevuld) stoten Cargill in Wormer en de Olam-fabriek aldaar geen ammoniak uit.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Paul Hoekveld

  Misdadig gedrag maar wat wil je als er ook totaal niet gecontroleerd wordt.

  • Erik Maalderink

   Ammoniak kan met de juiste apparatuur prima dienen als brandstof, accuvulling of kunstmestvervanger. Kwestie van investeren in de juiste apparatuur. WIN-WIN

 • Rik Romijn

  Zou zeggen … stop met alles waar cacao inzit en het probleem lost zichzelf op.

  • erik schaft

   Hele domme opmerking .

  • Steven van 't Veer

   Verwarrend, de omgevingsdienst Noordzeekanaal gebied gaat handhaven, de omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden. Vergunningverlening voor ammoniak e.d. (natuurvergunning) ligt bij omgevingsdienst Noord-Holland Noord.
   Volgens mij klopt het niet dat omgevingsdienst IJmond in de Zaanstreek toezicht moet houden.

   • R. de Vries

    Even op de site van Omgevingsdienst IJmond kijken leert dat deze dienst o.a. Wormerland als opdrachtgever heeft.
    Laat Wormer nou in Wormerland liggen…. niet in Zaanstad.

    • Steven van 't Veer

     Bericht vermeldt dat het om Aurora in Zaandam gaat. Niet in Wormer. Zou het om Wormer gaan dan kan omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied niet handhaver zijn. Dat zou dan omgevingsdienst IJmond moeten doen.

     • R. de Vries

      Lezen is erg moeilijk voor je blijkbaar:

      “De Omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden op de fabriek van Cargill in Wormer maar daar is nog nooit een controle geweest.”

 • Steven van 't Veer

  Ja dat staat er maar het gaat om de Aurora fabriek in Zaandam. Ik vind de melding dat ODIJ het toezicht moet doen bij Cargill in Wormerveer een loze zin in de context van dit bericht. Dat wekt verwarring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *