Bij de cacaofabriek Aurora in Zaandam (voorheen Gerkens Cacao), tegenwoordig onderdeel van Cargill, werd in 2019 en 2020 ruim 59 ton ammoniak uitgestoten. Over voorgaande jaren ontbreken de gegevens.

Met die uitstoot zit Cargill in de top 5 van de ammoniak-uitstotende bedrijven in Nederland. Ook Olam in Koog aan de Zaan staat in de top 5.

Behalve ammoniak worden ook forse hoeveelheden koolstofdioxide en fijnstof de lucht ingeblazen. Het bedrijf voldoet niet aan de emissie-eisen voor ammoniak. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gaat handhaven na een verzoek van Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment, ze dreigt het bedrijf met een dwangsom.

Dat blijkt uit onderzoek van KRO NCRV’s Pointer.

Ammoniak ontstaat bij het branden van cacaobonen. De Natura2000-gebieden in de omgeving, Kalverpolder, Wormer- en Jisperveld en de polder Westzaan, worden bedreigd door de stikstof (ammoniak).

Cargill stelt tegenover Pointer dat er onderzoek gedaan wordt “met een nieuwe installatie waarmee wij verwachten dat in de nabije toekomst verdere reductie in onze ammoniak-emissie kan worden gerealiseerd.”

De Omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden op de fabriek van Cargill in Wormer maar daar is nog nooit een controle geweest. Volgens de emissieregistratie van het RIVM (dat door bedrijven zelf moet worden ingevuld) stoten Cargill in Wormer en de Olam-fabriek aldaar geen ammoniak uit.