Onze nagels zijn afgekloven tot het bot, we vermijden zwarte katten, morsen geen zout, openen de plu niet in huis en lopen niet onder ladders door. Aan ons zal het niet liggen! 

Straks, om 21:00 speelt het Nederlandse elftal tegen de Fransozen. En omdat we niets aan het toeval over willen laten, stuurden we onze Rosalie vanmiddag het Zaanse centrum in om te controleren of daar alles goed staat opgesteld. 

‘Oui sûr’, meldde ze: 

‘Als je De Dam oploopt zie je gelijk al oranje vlaggetjes hangen. De kroegen, cafeetjes en restaurants zijn zich druk aan het voorbereiden, dit doen ze allemaal op hun eigen manier.’

‘Hoe dan?’ vroegen we haar. We wilden namen en rugnummers! En ja, ze vond Marco, een ouwe rot onder de Zaanse horecaondernemers. Hij was keihard in de weer in zijn café. Rosalie vertelde:

‘Ik spreek hier Marco Oldenhof, de eigenaar van Stadscafé de Clown. Hij is druk bezig met het voorbereiden voor vanavond. Ook is er een special oranjemenu, broodje Weghorst frikandel! En bij een Pitcher (wij zochten het snel even op: dat is een flinke kan bier. Red.) krijg je een Depay-hoofdband, hihaaa! Er komen oook DJ’s maar die draaien vast niet tijdens de wedstrijd.’ 

Oldenhof meldt onze Rosalie ook nog dat De Clown ook nog de ‘Oranje Tempel’ wordt genoemd. Dat geloven we best, maar we vinden dat toch te veel reclame, daarom zullen we het niet vermelden. 

‘Wie pakt nog meer uit?’ willen we weten van onze Oranje-onderzoeksjournalist: 

‘De Centrum Bar heeft vanavond twee schermen binnen hangen en een groot scherm buiten. Binnen en buiten hangen er vlaggetjes en andere oranje decoratie. De eigenaar hoopt dat er vanavond veel mensen komen. En restaurant The Mail Company heeft een scherm buiten op het terras. Bij de Bonte Hen ben je welkom om de spanning te delen en achteraf is er nog een afterparty.’

Dat er achteraf een afterparty wordt aangekondigd lijkt logisch -dat doe je immers niet snel vooraf-, maar ons geeft het vertrouwen: we hebben wat te vieren straks! (deze opmerking kloppen we af op ongelakt hout).

Rosalie besluit ook nog even -heel gewaagd- buiten De Dam te treden.

Aan de Zuiddijk trekt Café de Schot de aandacht. Uitbaatster Tanja Schot, met oranje -niet afgekloven- nagels, is er klaar voor. Ze heeft de zaak omgebouwd zodat iedereen mee kan kijken: 

‘Iedereen komt in oranje, en als er gescoord wordt, niet door Frankrijk, dan deel ik een lekker shotje uit!’ 

Tanja heeft er zin in en wij ook steeds meer: laat die shotjes maar komen! 

Door: Rosalie de Mooij en Merel Kan, Foto’s: Rosalie de Mooij