Rhönrad-turnster Chris Houtkooper (22) uit Koog aan de Zaan mag vanaf 28 juli Nederland vertegenwoordigen op het WK in Almere. Ze deelt graag haar liefde voor de sport met de Orkaan en doet gelijk een oproep. Om haar deelname aan het WK te bekostigen is er een crowdfunding opgezet.

Voor Chris, die onlangs slaagde voor haar PABO diploma en door de week voor de klas te vinden is, begon de liefde voor het rhönrad tijdens haar kindertijd.

‘Ik zat al op turnen. Met mijn moeder keek ik altijd naar Holland’s Got Talent op tv. Op een gegeven moment kwam daar een jonge man die rhönrad deed en toen stond ik helemaal te springen. Dat wilde ik ook. Mijn moeder vond een club die het aanbood. Lycurgus Hygiëa, we trainen in sporthal de Spatter in Wormer. Het is de enige rhönrad-club in de Zaanstreek. Ik was elf toen ik voor het eerst een proefles meedeed.’

Rhönradturnen is geen grote sport en bestaat uit drie verschillende onderdelen.

‘Bij het onderdeel Sprong gooi je het rad weg en laat je hem voor je rollen. Je rent er achteraan en moet er zo sierlijk mogelijk opspringen. Daarna ga je er bijvoorbeeld met een salto of een schroef vanaf. Spiralen is een onderdeel waarbij je het rad als een hoepel laat draaien op de grond. Hij gaat dan steeds schuiner en lager terwijl je erin staat. Het onderdeel rechtuit is het meest bekende onderdeel. Heen en weer rollen in het rad en zoveel mogelijk mooie elementen laten zien. Dat is ook op muziek bij de senioren.’

WK

Recreatief worden er districtswedstrijden gehouden, hogere niveaus spelen landelijk. Dat zijn zo’n twee of drie wedstrijden per jaar. Die gelden gelijk voor plaatsing voor het NK en WK. Elke twee jaar is er een WK. De editie van dit jaar is in Almere van 28 juli tm 4 augustus, dertien landen zullen deelnemen.

‘Twee jaar geleden, in Denemarken, was mijn eerste WK. Dit seizoen wist ik dat ik weer kans had om mee te mogen doen. Maar ik plaatste mij steeds als zesde terwijl de top vijf mee mag. Helaas is er een meisje afgevallen door een gebroken arm. Daarom mag ik mee. Wat er speciaal is aan het WK? Het is een kleine sport en je hebt tijdens het toernooi contact met medesporters uit andere landen. Het maakt niet uit uit welk land je komt, je probeert elkaar te helpen. Dat is het mooie van deze sport. We willen met elkaar de sport nog mooier en groter maken. Er wordt ook vaak samen getraind, we zijn een soort familie. Normaal train ik twee keer anderhalf uur per week. Dat is niet veel als je bedenkt dat ik naar een WK ga. Ik geef ook turnles aan kinderen. Op het WK ga ik niet uit van een finaleplaats, dat zit er niet in denk ik. Voor mezelf ben ik tevreden als ik mijn oefeningen neer kan zetten hoe ze horen.’

Actiefoto Chris Houtkooper in haar rhönrad. Foto: Aangeleverd.

Crowdfunding

Omdat de sport klein is moeten deelnemers aan het WK zelf een financiële bijdrage doen aan de organisatie van het toernooi. Kosten als de zaalhuur, kleding en materialen worden daarvan betaald. Ook moeten deelnemers verplicht in een hotel verblijven tijdens het toernooi en moeten de kosten voor juryleden worden betaald.

‘Ik heb ook geld maar het is fijn als ik het niet in mijn eentje hoef te doen. Het is wel een dure grap. Ik geef turnles aan kinderen en veel ouders hebben een bijdrage gedaan. Dat is echt super fijn.’

Van het benodigde bedrag van € 1.600 is op het moment dat we dit artikel schrijven ruim € 1.200 opgehaald. Wie ook wil bijdragen kijkt op de crowdfundpagina van Chris.

Het tijdschema van het WK Rhönrad is te vinden op de website van het evenement.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Aangeleverd. Foto boven artikel werd peciaal voor de Orkaan gemaakt door trainer van Chris Houtkooper.