Op 15 februari 1992 verscheen Dagblad Zaanstreek als resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: 

De Zaanlander en De Typhoon.

We denken de komende tijd terug met mensen die direct betrokken waren bij een van de twee kranten die 25 jaar geleden verdwenen.  

Co Rol werkte voor de Typhoon. Lang en hard. Hij heeft te veel herinneringen om te delen, wij plaatsen er een aantal de komende tijd:

Mijn Typhoon-jaren

Nadat ik in september 1968 mijn volledige bevoegdheid als onderwijzer had gehaald, werd ik aangenomen op de Willem Zijlstraschool in Wormerveer. En hoewel ik het daar met mijn gecombineerde klas 4 en 5 enorm naar m’n zin had, wist ik inmiddels dat een baan in de journalistiek mij veel meer trok. Vandaar dat ik nog tijdens dat schooljaar aan het solliciteren sloeg.

Natuurlijk bij De Typhoon, want dat zou het allermooiste zijn.

Helaas, ik kreeg een keurig briefje waarin stond dat het ontbreken van ervaring een te groot beletsel was.
Ik verbreedde mijn horizon en solliciteerde bij Randstad Publicaties, uitgever van weekbladen, waaronder de Aalsmeerder Courant en de Uithoornse Courant. Daar stelde men kennelijk minder hoge eisen dan in het gebouw aan de Zaandamse Zeemansstraat, want ik werd aangenomen. Per 1 oktober werd het hele gebied tussen Vinkeveen, Hoofddorp en Amstelveen mijn werkterrein, dat ik op de brommer moest gaan doorkruisen.

Toen na amper twee maanden in De Typhoon alweer een advertentie voor een redacteur/verslaggever verscheen, schreef ik opnieuw een brief. Daarin meldde ik trots dat ik nu wél ervaring had. Dat had succes.

Na een korte taalkundige test, afgenomen door hoofdredacteur Cees Meijer en zijn adjunct Jan A. Wit (tot hun stomme verbazing verbeterde ik ‘traditiegetrouw’ in ‘der traditie getrouw’ – wat natuurlijk veel mooier is), werd ik aangenomen.

Schoorvoetend meldde ik me de dag erna bij mijn baas in Aalsmeer. Om hem te vertellen dat ik ermee stopte. Ik weet nog goed dat ik verbaasd was dat hij met stomheid geslagen was omdat ik al na drie maanden opstapte. Maar ik had mijn droombaan!

Door Co Rol

Lees hier alle bijdragen over 25 jaar Dagblad Zaanstreek (en 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander).