Coalitie-crisis Zaanstad: rechts wil ‘mes van tafel’

Op verzoek van DZ, POV, PVV, Liberaal Zaanstad en SP is er op maandag 8 juli een extra raadsvergadering over de coalitie-crisis in Zaanstad.

Vier van de vijf partijen hebben vandaag hun interpellatieverzoek aangescherpt: ze willen nu dat alle wethouders hun portefeuilles ter beschikking stellen en dreigen met een motie van wantrouwen als ze dat niet doen.

Dat doen ze – naar eigen zeggen – om de ‘sfeer’ in de raad goed te houden. Als de wethouders niet aftreden zouden nieuwe coalitiebesprekingen met ‘met het mes op tafel’ plaats vinden.

Download hier het verzoek: Interpellatie-verzoek inzake bestuurlijke situatie Zaanstad.

Rechts ruikt bloed en slijpt de messen voor de komende coalitieonderhandelingen. Er lag helemaal geen mes op tafel maar dat ligt er natuurlijk nu wel. Dat de SP niet mee ondertekende (en GL, DENK en PvdD het eerste verzoek ook al niet) duidt erop dat de oppositie verdeeld is. Inderdaad een fijne sfeer die we niet willen bederven.

Dat een eventuele motie van wantrouwen het gaat halen is dan ook twijfelachtig. Net als de motie van de overblijvende coalitiepartijen om zelf de formatie te gaan organiseren.

Er moet gewoon een nieuwe coalitie geknutseld worden door een informateur of formateur. In plaats van elkaar met moties en interpellaties te bestoken zouden de partijen beter een uurtje kunnen gaan puzzelen: hoe maken we van deze janboel een coalitie van minstens 20 zetels.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *