Coalitie met PvdA: wethouder Mutluer naar Den Haag?

Als de gedroomde coalitie tussen VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks in Den Haag de komende weken (maanden?) beklonken wordt, zal dat waarschijnlijk in Zaanstad tot het vertrek van wethouder Songül Mutluer leiden.

Mutluer stond 10e op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De PvdA kreeg 9 zetels en als er iemand uit de Kamerfractie minister of staatssecretaris wordt, gaat Mutluer de Kamer in (of ze wordt zelf gevraagd als staatssecretaris).

Die collatie is een stuk waarschijnlijker geworden sinds D66 en VVD samen een document hebben geschreven waarover CDA, PvdA en GL positief zijn. De andere optie – met de ChristenUnie – is zo goed als uitgesloten op dit moment omdat D66 niet met de CU in zee wil.

De VVD is geen groot fan van PvdA en GL samen in de coalitie, maar heeft op dat punt geen formeel veto uitgesproken. Andere meerderheden zijn lastig te realiseren.

Als Mutluer Kamerlid wordt, kan ze geen wethouder blijven of raadslid worden. Maar zelfs als de PvdA niet aan de coalitie meedoet, is er voor Mutluer in de Zaanse politiek weinig ruimte. De 10e positie betekent dat bij elk Kamerlid dat wegvalt zij door zal schuiven. Ook omdat ze wens heeft uitgesproken de stap naar de landelijke politiek te willen maken, zal het niet voor de hand liggen dat zij lijsttrekker wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Mutluer was lijsttrekker in 2018, als opvolger van Jeroen Olthof. Fractieleider is nu René Tuijn. Bij de PvdA weten ze overigens al sinds half mei wie zich als lijsttrekker heeft opgegeven.

Foto boven: Mutluer toen bekend werd dat ze op de 10e plek kwam bij de PvdA. Onder: Songül Mutluer op de site van de PvdA in aanloop van de verkiezingen.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Henk Visser

  Mocht de coalitie, inclusief PvdA, realiteit worden, dan wens ik Songül heel veel sterkte toe.
  Als ik zo vrij mag zijn u bij voornaam te noemen. Is de Zaanse politiek al geen ponypark Slagharen,
  de Haagse kringen mogen zeker een serpentennest genoemd worden. Vraag maar aan Pieter.
  Dan zal de PvdA geconfronteerd worden met het meest existentieel gevaar voor de Nederlandse samenleving: de VVD. Aldus columnist Thijs Kleinpaste in het NRC van 13-8. Daarin legt hij uit hoe tien jaar Rutte-doctrine de neo-liberale dominantie vast in het (pony) zadel heeft geholpen. Het dedain van deze club t.o.v. kamerfracties autoritaire trekjes heeft ontwikkeld. Niet alleen die.
  Besmet met een ongekende hoeveelheid integriteitsschandalen, manipulatie van feiten en flagrante leugens is de VVD een sluipende pleitbezorger geworden voor een oligarchie binnen het koninkrijk der Nederlanden. En illustreert het wat gerenommeerde journalisten en filosofen als Chris Hedges, Michael Wolf en Noam Chomsky al hebben voorspelt. De VVD volgt het basisprincipe van de Keynesiaanse economie. Waarin de macht van het groot industrieel complex altijd voorrang krijgt boven de wensen en behoeften van het electoraat.

  We zien het hoe Pinokkio Rutte in zijn uitspraken zwabberd tussen publiekelijk accepteren van de Urgenda gerechtelijke uitspraak en ‘’betaalbaarheid’’ van klimaat aanpak. Hoe de vliegsector als een gouden ei wordt gekoesterd en de staatskas, ons belastinggeld, wordt geplunderd om de staat in de staat, Schiphol en de KLM, maar aan het infuus te houden.
  De opeenvolgende kabinetten Rutte hebben 25 Nederlandse militairen in Afghanistan het leven gekost. Voor een zinloze missie. Daarover publiceerde de Washington Post in 2019 de zgn. Afghan Papers. Een vernietigend assesment over alles wat de VS en haar NAVO coalitie partners fout deden en maar konden doen. Ik raad de lezers aan dit bestand te downloaden van internet en te lezen.
  Al vanaf 2010 wist de CIA dat de missie in Afghanistan een dood paard was. De primaire doelen:
  Uitschakeling van Al Qaida en diens leider, Bin Laden, (gedood in 2011) was een vrijwel Mission Accomplished. Sindsdien heeft de VS alle bondgenoten, w.o. Nederland, maar voor gehouden dat het ging om structurele opbouw van infrastructuur en training aan politie en soldaten. In een door en door corrupt land waarin elke employee zich verkoopt aan de hoogst biedende. Wie hebben geprofiteerd van de zinloze eindeloze oorlog in Afghanistan, waar onze dappere soldaten voor zijn gesneuveld?
  Het Amerikaanse industrieel complex. Onderstaande cijfers geven het winstpercentage aan van de genoemde bedrijven tijdens de 20 jaar Afghanistan inmenging. Geen typfouten.
  Total Return on Investment:
  Boeing: 974.97%
  Lockheed Martin: 1235.60%
  General Dynamics: 625.37%
  Northrop Grumman: 1196.14%

  Al vanaf het moment dat CDA MP JP Balkenende in 2003 zijn steun uitsprak voor deelname in de Coalitie of the Willing, in strijdt met een meerderheid van de bevolking die tégen de oorlog met Irak protesteerde, hebben de conservatieve neo-liberalen machthebbers in ons land onwetende landgenoten bewust geslachtofferd. Niet om een democratie of veiligheid voor vrouwen en kinderen te scheppen (een absurde illusie) maar om als trouwe vazal de wensen van het Amerikaanse imperium te dienen. De wensen van de oorlogshitsers en de de industrie die er aan verdient en via lobbyisten de politiek manipuleert slaafs te eerbiedigen.

  Beste Songül. Dit is de Haagse politieke realiteit waar je mee geconfronteerd wordt. In een mogelijk nieuw kabinet waarin de grootste partij al lang niet meer het belang van de burger dient. Maar dit ondergeschikt maakt aan economisch belang. Daarbij grondwet artikelen met voeten tredend. Zoals artikel 21. De zorg voor de burger. Waar nu duizenden geterroriseerden onder de aanvliegroutes van Schiphol onder lijden. Hun dagelijks leven vernietigd zien worden. Niet alleen door geluid maar ook door fijnstof. Een sluipende moordenaar die niet te zien, te ruiken en te proeven is. Alle bezwaren worden al jaren door de sector en de rijksoverheid weggewuifd.
  Bedenk even het volgende.
  Al een halve decennia geleden hebben Amerikaanse oliemaatschappijen onderzoek laten doen naar de impact van fossiele grondstof verbranding.
  De uitslag van dat onderzoek bleef 40 jaar in de lade verborgen en kwam pas boven water na degelijk journalistiek onderzoek. Monsanto was verantwoordelijk voor de schadelijke stoffen in haar kunstmest. Een onkruidverdelger dat kanker veroorzaakt. In totaal zijn 18.400 aanklachten ingediend.
  Chemieconcern DuPont is de producent van o.a. teflon. Het bekende wondermiddel dat waterafstotend is en in anti-aanbak pannen wordt verwerkt, maar ook in kleding en duizenden andere producten. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook teflon schadelijk voor de gezondheid is. Inmiddels heeft al ruim 90% van de wereldbevolking de microplastics in het lichaam.

  Nu berekent Schiphol (de overheid) de impact van fijnstof nog weg. Maar de laatste ontwikkelingen rond Tata Steel hebben de realiteit boven water gebracht.
  Zolang de neo-libs, de gespleten slangentong van de VVD, het welzijn van miljoenen landgenoten met een lach voor de camera slachtofferen op het blok van de heilige economische zuil, wens ik jou, Songül, heel, heel veel sterkte toe in de serpentenkrocht van het Haagse.
  Stel ons niet teleur.

 • Louis Dirksen

  Mooi, duidelijk verhaal van een huisvader die eerst de beer in huis haalt, daarna vaststelt dat het beestje de atmosfeer binnen aardig verpest, de problemen wegkijkt omdat het dier een mooie huid heeft en uiteindelijk er voor kiest de pleiterik te maken, ondertussen de huisgenoten in wanhoop en soms in levensgevaarlijke situaties achterlatend……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *