Coalitie wil nieuwe formatie zelf organiseren

De overgebleven coalitiepartijen PvdA, D66, CDA, ROSA en CU willen snel met ‘alle partijen’ om tafel om een oplossing te zoeken voor de politieke situatie in Zaanstad (een college dat niet op een meerderheid van de raad kan rekenen).

Deze vijf partijen willen van de raad de opdracht om deze gesprekken zelf te organiseren.

Een motie met deze strekking zal maandag 8 juli bij de extra raadsvergadering over de politieke situatie in Zaanstad worden ingediend.

De kans dat die motie wordt aangenomen lijkt niet zo groot. De overgebleven collegepartijen hebben namelijk maar 18 van de 39 zetels achter zich (dat is de ‘situatie’ namelijk) en waarom zou de oppositie het initiatief uit handen geven om de nieuwe formatie te organiseren?

Als het initiatief bij de coalitie ligt zal die in eerste instantie proberen de huidige coalitie aan te vullen. Het belang van de oppositie is nieuwe onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf, en zeker zonder de voorwaarde dat het huidige beleid met de overblijvers wordt voorgezet.

De coalitie waarschuwt nog voor “een langdurig voortslepende periode van instabiliteit van het bestuur” bij een langlopende formatie, maar dat argument zal de oppositie niet overtuigen.

Die oppositie is overigens verdeeld. De extra vergadering werd aangevraagd door ‘rechts’ (POV, DZ, PVV en Liberaal Zaanstad) aangevuld met de SP. GroenLinks, Denk en de PvdD stonden niet bij de ondertekenaars. Maar ook zij willen wel een debat natuurlijk.

Op de site van de gemeenteraad Zaanstad ook een klein primeurtje: het logo van de nieuwe partij Liberaal Zaanstad.

Hier de tijdlijn van de VVD/coalitiecrisis:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • J.W.van Broeckhuijsen

  De overgebleven collegepartijen hebben 17 zetels

  • De Orkaan

   Ze hadden een krappe meerderheid: 20 van de 39. Na het uittreden van twee VVD-leden zijn er van die 20 zetels nog 18 over volgens ons. Tenzij er nog iemand een coalitiepartij heeft verlaten. In dat geval horen we dat graag.

 • J.W. van Broeckhuijsen

  in het artikel staat dat de overgebleven 5 coalitiepartijen van de raad de opdracht willen om de gesprekken te organiseren met alle partijen en zij hebben 14 zetels Ik zei 17 en dat was onjuist. Excuus daarvoor. Als die 5 partijen deze opening bieden,is er een kans om het initiatief te behouden en een of twee nieuwe partijen toe te voegen en zo een flink deel van het collegeprogramma(waarover maanden onderhandeld is) te blijven uitvoeren. Er komt dan wel links of rechts water bij de wijn, waardoor de politieke accenten kunnen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *