Coenbruggen slecht onderhouden, VVD, PvdA en SP stellen vragen

In 2015 werden de Coenbruggen in Koog a/d Zaan onderzocht. Daarbij kwamen ernstige gebreken aan het licht. Die voorgestelde reparaties zijn tegen het advies in niet uitgevoerd.

VVD, PvdA en SP hebben het college van B&W gevraagd of er met spoed kan worden ingegrepen.

De constructie dreigt te verzwakken door corrosie. Onderdelen hadden al in 1975 vervangen moeten worden. De hele constructie zou in 2000 vervangen moeten worden maar dat is uitgesteld. Ook op andere plekken op de Coenbruggen kunnen delen van de brug vallen als niet wordt ingegrepen volgens het onderzoek.

Vluchtroutes zijn afgesloten, de vluchttrap is op een verkeerde wijze aangebracht en afgesloten door een hekwerk. Er dreigen kabelbreuken, waardoor hele installaties het niet meer doen (ondermeer om de brug open en dicht te doen).

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

VVD, PvdA en de SP zijn geschrokken van deze berichtgeving en hebben al schriftelijke vragen gesteld.

Aangezien het tot 5 weken kan duren voordat die beantwoord zijn, willen de VVD, PvdA en SP middels een brandbrief de volgende vraag graag zeer spoedig beantwoord zien:

”Wat is er nodig om de veiligheid van de gebruikers van de Coenbrug per direct te kunnen garanderen? Welke stappen gaat het College hiervoor zetten?

We gaan ervan uit dat de burgemeester onze zorg deelt en de urgentie inziet en daarom deze vraag binnen twee weken kan beantwoorden.”

UPDATE: B&W Zaanstad stuurt brief aan Rijkswaterstaat.

Foto uit onderzoeksrapport

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *