In 2019 gebeurden er ruim 110 ongelukken bij de Coentunnel. De noordelijke ingang was de gevaarlijkste kilometer snelweg in Nederland met 63 aanrijdingen.

Op de eerste kilometer van de A8 in de richting Zaandam ging het 48 keer mis, die plek staat 4e in de ongevallen-toptien.

Dat meldt de Stichting Incident Melding Nederland (SIMN), de organisatie van bergers. Het stukje Coentunnel is het terrein van Hoogwout Berging, die daar dus ‘goede zaken’ deed. Maarten Pels van Hoogwout Berging, schrijft de stijging toe aan het vele slechte weer:

“We hebben hier vooral te maken met automobilisten die de bocht niet kunnen houden. Dat gebeurt vooral als het goed nat is. Wie dan geen goede banden heeft, komt in de vangrail terecht.”

Niet eerder gebeurden er op één kilometer snelweg in een jaar tijd zoveel ongevallen volgens SIMN. Beide stukken stegen op de ranglijst ten opzichte van 2018 toen ze nog 8e en 88e stonden.

Volgens SIMN kan ook slijtage van het wegdek een rol spelen. In bochten staat het asfalt onder extra hoge druk. Het aantal ongevallen op het begin van de A8 vertoont al sinds 2013 (2 ongevallen) een stijgende lijn.

Op wegvakken met een lengte van vijf kilometer staan de twee kanten van de Coentunnel op plek 3 en 4 met 116 en 112 ongelukken (samen 228), vlak na de A16 bij de Rotterdamse Brienenoordbrug (samen 136).