Natuurlijk ga ik stemmen voor het Waterschap. Zo’n buitenkansje laat je je niet ontnemen. Maar kies ik voor linksom of rechtsom malen? Voor liberale of GroenLinkse dijken? Voor katholieke windmolens of christelijke sluisdeuren?

In Noord-Holland doen 12 partijen mee aan de Waterschapverkiezingen. Variërend van Natuurlijk Water tot Groen, Water en Land (die willen van alle walletjes mee-eten). Ook leuk is Boeren Burgers Waterbelang. De Algemene Waterschapspartij werkt samen met de KNSB. De schaatsenrijdersbond doet dus ook mee, wat zouden die beloven? Een Elfstedentocht in Noord-Holland?

Mijn favoriet is de lijst Koninklijke Schuttevaer – alleen om de naam verdient de partij mijn stem. Helaas boezemen de namen van de kandidaten me weinig vertrouwen in: Wim Droog staat op nr. 4. Dat kan nooit wat worden. Ook Jelle Vloet (van Partij voor Mens en Spirit) krijgt mijn stem niet.

Alleen echte watermannen en –vrouwen kunnen een waterschap besturen. Ik twijfel nog tussen Frits Zeiler (AWP), Ema Sluis (GWL) en Kees Poldervaart (CDA). Alhoewel ook Jan van Dijk (PvdA), Peter Poel (CDA) en Bart Slooten (GWL) hoge ogen gooien.

waterschap

(Piet Bakker)