De “Doopsgezinde kerk moet in Wormer blijven en gerestaureerd worden” aldus het persbericht van het ‘Comité behoud Vermaningkerk Wormer’.

Het comité wil via fundraising bij inwoners en het bedrijfsleven geld inzamelen voor de restauratie van de kerk. Met de Amish-gemeenschap in de Verenigde Staten wordt ook contact opgenomen voor financiële steun.

“De Amish zijn namelijk oorspronkelijk voortgekomen uit de Doopsgezinde kerk” aldus het persbericht.

Het comité wil ‘koste wat kost’ het interieur van de kerk in Wormer houden en het gebouw restaureren.

Ook wil het comité dat de Vermaningkerk de status ‘Rijksmonument’ krijgt waarmee makkelijker fondsen kunnen worden geworven. Het is nu een gemeentelijk monument. Daarbij wordt de hulp ingeroepen van professor dr. Fons Asselbergs, oud-directeur Rijksdienst Monumentenzorg en Rijksheer voor het cultureel erfgoed. Asselbergs wordt gevraagd advies uit te brengen over de gebruiksmogelijkheden van de kerk en de kosten voor restauratie.

In het comité zitten VVD-raadslid Fred Sanders, PvdA-fractievoorzitter Kees-Jan Kindt, Marleen van Marsbergen, The Last Reformation en Greet Blokker, oud-statenlid PvdA Noord-Holland en voorzitter Gemaal 1879. Hans Leeuwenkamp is de woordvoerder van het comité.

In januari 2020 stopten de diensten in de Wormerveerse Vermaning, de gemeente fuseerde met die in Wormer/Jisp.

Sloop

De ‘verborgen’ Vermaning die achter de Westzijde 181 staat is sinds vorig jaar ook gemeentelijk monument (Zaanstad). Deze Vermaning stond ooit in Wormer achter Dorpsstraat 302. Nadat de Wormer en Jisper doopsgezinden samengingen werd In 1851 deze Vermaning verkocht en naar de huidige plek in Zaandam overgebracht. Er is ooit sprake geweest van verhuizing van deze Vermaning naar de Zaanse Schans maar daar heeft men nu genoegen genomen met een replica (op basis van de Vermaning uit Krommeniedijk). Het interieur van de huidige Wormer Vermaning zou voor die replica gebruikt kunnen worden, maar daar is het comité dus tegen.

Het gebouw dateert uit het midden van de 19e eeuw. Het onderhoud wordt te duur voor de doopsgezinde gemeente. Als het interieur verkocht wordt, moet ook de status van gemeentelijk monument van het gebouw af, dan kan het gesloopt worden.

In Zaandam, Krommenie en Westzaan hebben we ook nog een Vermaning.

Foto boven: Google Streetview