Corona: besmettingen nemen af, maar nog veel sterfgevallen

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek neemt de laatste twee weken af. Het gemiddelde over de laatste week ligt nu net boven de 300 per 100.000 inwoners, het risico-niveau is nog steeds ‘zeer ernstig’.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames neemt niet af. In december overleden 38 streekgenoten aan corona, in de eerste vijf dagen van januari ging het om 4 sterfgevallen. In december werden er 33 zaankanters met corona in het ziekenhuis opgenomen. In januari waren dat er 5

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Vlak na kerst lag dat aanvankelijk onder de 50. Daarna steeg het tot ruim 100 op 30 en 31 december, daarna daalt het weer.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalt sinds 24 december en is stabiel vanaf 1 januari. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt nu op de 80 per dag in de Zaanstreek (afgelopen 7 dagen).

De Zaanstreek zit nog steeds in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 308 over de laatste zeven dagen (314 in Zaanstad, 258 in Wormerland en 288 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met 14 procent.

Positieve testen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was ligt de laatste week rond de 7 per week. Totaal kwamen er meer dan 260 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is in de laatste week gestegen met 6. In 2021 overleden 4 streekgenoten aan corona, in december 2020 waren dat er 38. Totaal overleden er 147 Zaankanters aan corona, 91 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (129), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 4.

Sterfgevallen aan corona per week

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *