Corona in de Zaanstreek: hoe ernstig is ‘ernstig’?

In de Veiligheidsregio Zaanstreek–Waterland is het risiconiveau volgens het RIVM van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ gegaan.

Dat geldt ook voor de drie Zaanse gemeenten in de Veiligheidsregio. Voor alle drie is het niveau ‘ernstig’ afgelopen week bereikt, vooral Oostzaan kent relatief veel besmettingen.

Een regio is ‘ernstig’ als er in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is aldus het RIVM.

De Veiligheidsregio meldt dat het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten in de periode 1 t/m 7 oktober 12 procent was. Dat is niet uitgesplitst per gemeente. In de teststraat in Zaandam werden 2199 testen afgenomen, in die periode werden er 305 mensen positief in de drie Zaanse gemeenten getest. Dat zou 14 procent zijn maar omdat Zaankanters zich ook elders laten testen en in Zaandam ook mensen uit andere gemeenten worden getest, is dat percentage niet bruikbaar.

Oostzaan bovenaan

Het aantal besmettingsgevallen per gemeente per week per 100.000 inwoners is wel bekend.

Vanaf eind juli tot begin september is dat getal niet hoger dan ruim 20. Daarna zet de stijging in, vooral Oostzaan stijgt snel, in de week van 21 tot 27 september is het daar al 143, de week daarop is het 184 en in de afgelopen week is het ruim 400.

In Zaanstad en Wormerland wordt de kritische grens van 150 ook in de afgelopen week bereikt. In Zaanstad gaat het om 246 besmettingen per 100.000 in de afgelopen week, in Wormerland om 300.

In de drie gemeente samen zijn er 148 besmettingen per 100.000 in de week van 28 september t/m 4 oktober, in de afgelopen week ligt dat op 260.

UPDATE

Hieronder de cijfers bijgewerkt t/m vandaag (data RIVM, 11 oktober 2020, 14:15) Vandaag steeg het aantal besmettingen met 92, er werden twee nieuwe ziekenhuispatiënten gemeld.

Het totaal aantal besmette Zaankanter is bijna 1900, het aantal overlijdensgevallen en ziekenhuisopname stijgt aanzienlijk minder snel.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • hans van rheenen

  Wéér extra doden in de dagelijkse reguliere zorg?

  Dit zou niet meer voorkomen en dat wil niemand meer, maar gebeurt het:

  https://nos.nl/artikel/2351123-ziekenhuizen-noord-holland-en-flevoland-schalen-reguliere-zorg-af.html

 • Nick Ryan

  Het is een lang bericht geworden maar het dient gezegd te worden.

  We moeten echt heel kritisch naar de overheid durven kijken maar misschien nog wel extra kritisch naar onszelf. Probeer emoties los te zien bij rationeel denken. Het is geen misdaad om misleidt te zijn maar wel om maar apathisch te blijven toekijken en instemmen in draconische maatregelen.

  De spoedwet is hier een voorbeeld van maar het zal uiteindelijk nog veel verder gaan. Nu al wordt ieder tegengeluid, van bijvoorbeeld vooraanstaande academici, zonder pardon van internet verwijderd. Je mag namelijk geen kritiek hebben op de WHO, maar is mijn vraag dan, wie houdt er controle op de WHO? En is het niet heel vreemd dat we het “samen” dienen te doen maar dat een middel als HCQ strafbaar wordt gemaakt, dat er niks met het ventilatieplan is gedaan en dat een motie om het zorgpersoneel extra te belonen door de traditionele partijen is verworpen. Zo belangrijk vind met de zorg dus in Den Haag.

  Waarom stellen journalisten geen kritische vragen meer zoals hoeveel geld er betaald is aan de media/influencers/BNers om een eenzijdig verhaal te vertellen (namelijk angst), of waarom corona nu opeens minder dodelijk is dan in maart (Als het gemuteerd is dan kunnen we ook niet wachten op een vaccin, of hoe het kan dat de covid19 testkits al in 2017/18 via de Wereldbank zijn besteld? Is de angst dan zo groot? Of denken die mensen dat zij gevrijwaard zullen blijven van tirannie?

  Ik begrijp de cognitieve dissonantie door mediamanipulatie en ik betreur iedere dode en ik sta achter het zorgpersoneel. Maar ik sta ook achter de restauranthouder, ik durf ook het leven te vieren en ik gun ieder kind een geweldige jeugd. Mensen zeggen we doen het voor de zorg, vergeet dan niet dat er zonder economie geen zorg meer is. De weg die we nu aan het bewandelen zijn is er een van totale destructie, laten we samen een afslag nemen.

 • Fleur Poot

  De wereld is overvallen door een nieuw, zeer besmettelijk en zich dus razendsnel verspreidend virus. Tegen dit virus en de ziekte die het veroorzaakt is nog geen medicijn laat staan een vaccin. En ook geen draaiboek hoe hiermee om te gaan, noch bij onze overheid, noch bij de WHO. Wat we wel weten: zónder maatregelen van de overheid zouden er veel méér mensen ziek worden, van wie velen ernstig met langdurige klachten en uitval en zouden er veel méér mensen komen te overlijden. Dit zou ook een onmogelijke druk op de zorg en de economie leggen en ons land ontwrichten. En dan laat ik het menselijk leed door langdurige arbeidsongeschikheid en het verlies van dierbaren nog buiten beschouwing. Kortom, maatregelen zijn nodig en ja, het is nodig dat wij ons daar zo goed mogelijk aan houden. Natuurlijk moeten we kritisch zijn op de overheid. Maar laten we er alsjeblieft allemaal vanuit gaan dat onze overheid handelt in ons aller belang en niet tot doel heeft meer schade te berokkenen dan het virus al doet.

  • Jan Laan

   Je kunt je wel degelijk wapenen tegen het virus.Het is zo eenvoudig als vit D en zinc.Dat de overheid je dat niet vertelt is onbegrijpelijk.En als je toch ziek wordt beadem dan met een .1% mist van H2O2.Ben je zo beter en kan je thuis doen en kost bijna niks.
   Ik ben 81 en was alleen 5 dagen erg moe; geen koorts geen admehalingsproblemen.
   De kennis hiervoor is te vinden.Stop je afhankelijkheid van de overheid en doe je eigen onderzoek.Engels helpt hierbij; je werpt dan een groter net.

 • Fred Blijestein

  De aantal besmettingen in “Zaanstad” is niet boeiend maar wel het aantal besmettingen per dorp. Waarom wordt dat niet vermeldt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *