Coronavirus legt openbare leven lam: overzicht Zaanse aflastingen

Geen afscheidsreceptie voor burgemeester Tange, geen NLdoet, geen theatervoorstellingen, minder concerten en kerkdiensten, geen vrijdaggebed in moskee en geen sportwedstrijden. Bij Pathé wordt het aantal plaatsen gemaximaliseerd. Filmtheater De Fabriek sluit.

Het Zaans Museum gaat tijdelijk dicht. In het Zaantheater, de KunstGreep, de Kaasfabriek, Groote Weiver en de Bullekerk zijn geen optredens of voorstellingen meer. De meeste sportwedstrijden zijn tot 31 maart afgelast.

Het kabinet heeft besloten dat alle evenementen in maart waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen niet door mogen gaan vanwege de kans op besmetting met het coronavirus.

Basisscholen en het middelbare onderwijs blijft voorlopig open, universiteiten en hogescholen zijn gesloten.

In Wormerland is de afscheidsbijeenkomst van burgemeester Tange op vrijdag 13 maart geschrapt. De rondtour door de gemeente gaat wel gewoon door.

Het Oranje Fonds, de organisator van NLdoet, roept deelnemende organisaties op hun activiteiten uit te stellen. Het college van B&W van Zaanstad zou op vrijdag 13 en zaterdag 14 aan diverse activiteiten meedoen maar heeft aangekondigd deze dagen geen vrijwilligerswerk te doen.

De kerkdiensten in de Noorderkerk Zaandam zijn t/m 31 maart alleen online te volgen. Zondag 15 maart om 10.00 uur zal de eerste kerkdienst zonder publiek plaatsvinden onder leiding van dominee Sjaak Visser.

In de Sultan Ahmet moskee en de Essalam moskee in Zaandam wordt geen vrijdaggebed gehouden.

Buurtcentrum De Vuister in Koog a/d Zaan gaat tot 31 maart dicht.

Het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat is sinds afgelopen vrijdag gesloten. Mensen die hun fiets daar hebben staan en willen ophalen, kunnen bellen met (0299) 469 369.

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken).

Cultuur

Het Zaantheater heeft alle voorstellingen voorlopig afgelast. Dat geldt ook voor De KunstGreep in Oostzaan, de Kaasfabriek in Wormer, Cultureel centrum De Bullekerk en de Zuidervermaning in Westzaan.

In De Groote Weiver in Wormerveer zijn in maart geen optredens en voorstellingen meer (maar de bar blijft open en ook de buurtmaaltijd gaat door). Podium De Flux heeft alle concerten afgelast en de meeste verplaatst naar later. Dat geldt ook voor de concerten bij De Flux aan de Westzijde (de muziekschool blijft open). Concerten in de Jisper Kerk en Markenbinnen zijn afgelast.

Het Zaans Museum is tot 31 maart gesloten. Ook het MonetAtelier is dicht.

De evenementen van DansHotspot Van Kooten in Wormerveer en Zaandam gaan niet door, de danslessen wel.

Het Zaans Natuur en Milieucentrum aan de Thijssestraat in Zaandam gaat dicht, de evenementen voor maart zijn afgelast.

Sport

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden deze maand afgelast. Ook wordt er niet gespeeld in de volleybal-competitie en dat geldt ook voor waterpolo, zwemmen en tennis. De Korfbalbond heeft alle wedstrijden tot 31 maart afgelast. KZ traint ook niet meer tot die datum. Ook atletiekvereniging Lycurgus heet alle trainingen en evenementen tot de 31e afgelast. De meeste clubs hebben ook alle trainingen en andere activiteiten tot 31 maart opgeschort.

De Crommenije, De Slag en Zaangolf: lessen Aqua Vitaal, Aqua Therapie, Aqua Fit, Aqua Pilates komen tot en met 31 maart te vervallen. Zwemlessen voor kinderen in deze zwembaden komen te vervallen. Afzwemmen wordt afgelast tot en met 31 maart. Vrijzwemmen en discozwemmen in zwembad Zaangolf komt in de weekeinden te vervallen.

Bioscopen

De Pathé bioscopen blijven open, maar de capaciteit wordt gemaximaliseerd op 100 bezoekers in een zaal of foyer. Ook is er vrije stoelkeuze zodat je kunt kiezen waar je gaat zitten.

Filmtheater De Fabriek vertoont geen films tot eind maart, Café de Fabriek is wel open.


Foto onder: Burgemeester Peter Tange geeft tijdens de laatste vergadering zijn (tijdelijke) waarnemer, wethouder en loco-burgemeester Rob Berkhout, een ‘boks’ in plaats van een hand bij het overdragen van de ambtsketen, op de achtergrond raadslid Ronald Hendriks die tijdelijk voorzitter van de gemeenteraad wordt. De tour van Tange gaat vandaag wel door, de afscheidsreceptie in de sporthal niet.

berkhout tange box

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Desiree Pol

  Ja, je kunt er inderdaad niet omheen dat het risico om besmet te raken hoger is bij honder-en-één, dan bij honderd of minder personen.Net zoiets als scholen open houden. Wat een effectieve maatregelen! Het virus is in Nederland volgens onze grote leider blijkbaar anders en minder besmettelijk dan bv in Brabant of buiten de grens. Gelukkig kunnen Pietje en Sterre gewoon naar school. Niets aan de hand! De economie blijft gelukkig draaien. Das wel het allerbelangrijkst natuurlijk. Regering: bedankt! Dat er nog mensen zijn die stemmen op zuks….ik begin nu toch wel ernstig te twijfelen aan het verstandelijk vermogen van velen uit dit prutskabinet. Daar heb ik niet voor gestemd! Nederland, veeg het slaapzand eens uit de ogen!

 • Paul Riteco

  Zondagmiddag, optreden The Shannons, de Ierse Folk band in het kader van St. Patricksday bij Brouwerij Hoop gaat ook NIET door. Brouwerij Hoop zelf is wel open zondag.

 • De live optredens van de Groote weiver zijn geannuleerd.
  Maar we zijn zeker niet dicht.
  Bar, film en buurtmaaltijd gaan vooralsnog gewoon door!

 • Cynthia Gruben

  Zwemlessen in alle gemeentelijke zwembaden zijn ook afgelast.

 • Jos Blokker

  Eventjes zeuren over de taal. Het is afgelastingen. Aflassen wordt in een constructiewerkplaats gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *