Corona update: virus op de terugtocht

Drie maanden geleden kreeg corona Nederland in z’n greep. De eerste besmetting dateerde van 27 februari, het eerste overlijdensgeval van 6 maart en op 12 maart werden de eerste corona-maatregelen door het kabinet afgekondigd.

In de Zaanstreek werden de eerste overlijdensgevallen eind maart gerapporteerd. Inmiddels zijn er bijna 6.000 geregistreerde corona-doden in Nederland. In de Zaanstreek zijn 56 mensen overleden aan corona.

De regels zijn versoepeld, en gezien het verloop van het aantal sterfgevallen en IC-opnames is dat ook logisch. Maar het virus is niet weg, en het blijft enorm besmettelijk en gevaarlijk. Een vaccin is er nog niet.

De ’top’ qua sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de Zaanstreek zijn de drie weken vanaf 30 maart t/m 19 april als er 39 inwoners van de Zaanstreek aan het virus overlijden. Op 7 april liggen er meer dan 40 corona-patiënten in het ZMC. Op sommige dagen worden er meer dan 10 nieuwe Zaanse patiënten in ziekenhuizen opgenomen.

In de laatste weken van april lopen alle cijfers terug, in mei overlijden nog 9 Zaankanters aan corona, 11 mensen worden in het ziekenhuis opgenomen en het aantal corona-patiënten in het ZMC daalt tot onder de 5.

Verdwenen is het virus nog niet in de Zaanstreek, het laatste sterfgeval dateert van 26 mei, de laatste nieuwe ziekenhuisopname van 30 mei.

zaanstreek corona 3 juni

Van de 56 overlijdensgevallen waren er 48 in Zaandam, 6 in Wormerland en 2 in Oostzaan.

Van de 148 mensen die wegens corona in het ziekenhuis zijn opgenomen (of opgenomen zijn geweest) komen en 117 uit Zaanstad, 20 uit Wormerland en 11 uit Oostzaan. Het aantal overlijdensgevallen is in de praktijk hoger omdat alleen gevallen die positief getest zijn meetellen.

Het aantal besmettingen – of mensen die besmet zijn geweest – neemt nog steeds toe, vooral omdat nu iedereen met klachten getest kan worden. In de Zaanstreek gaat het nu om bijna 500 besmettingen, 425 daarvan in Zaanstad.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *