Coronasteunloket lokale culturele organisaties open

Amateurverenigingen en andere lokale culturele organisaties* kunnen tot € 4.000 steun aanvragen als ze in 2020 schade hebben geleden vanwege corona.

In totaal is er € 150.000 steun voor kleinere culturele instellingen en amateurverenigingen beschikbaar.

Aanvragen worden toegekend op volgorde van binnenkomst. Aanvragers hebben 1 maand de tijd; de regeling staat open van 1/11 tot 1/12/20.

Het loket is hier te vinden. Onderaan die pagina staat de link voor de aanvraag.

“Zorg dat je er snel bij bent want op is op”

Onder de ‘kleintjes’ vallen lokale culturele organisaties zoals culturele instellingen, amateurkunstverenigingen, organisatoren van culturele activiteiten en cultureel ondernemers. Voorwaarde is aantoonbare schade in 2020 ontstaan door de coronamaatregelen. Het budget van € 150.000 kwam vrij toen bekend werd dat de Zomer van Monet 2021 niet door kan gaan.

Voor het einde van het jaar worden de aanvragen afgehandeld. Per organisatie kan maximaal € 4.000 worden aangevraagd.

* Uit de voorwaarden blijkt dat alleen ‘rechtspersonen’ kunnen aanvragen, dus dat gaat om verenigingen, stichtingen en bedrijven, individuele initiatieven, ZZP’ers en zelfstandigen zullen in de meeste gevallen geen aanvraag kunnen indienen.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • “Onder de ‘kleintjes’ vallen lokale culturele organisaties zoals culturele instellingen, amateurkunstverenigingen, organisatoren van culturele activiteiten en cultureel ondernemers.”

    Als organisator van vele culturele activiteiten ben ik blij dat Gemeente Zaanstad ook de kleinere culturele instellingen te hulp schiet. Bij het invullen van de formulieren werd echter duidelijk dat niet iedere culturele ondernemer in aanmerking komt. Hopelijk kan de gemeente haar hand over haar hart strijken als ze de aanvraag van Zaansgroen beoordeelt.

    Zaansgroen is een kleine expositieruimte in het centrum van Zaandam. De exposities (zo’n 30 per jaar) zijn voor het publiek vrij toegankelijk. De ruimte biedt sinds 2014 de bezoeker elk weekeinde wisselende exposities met hedendaagse kunst. Naast publiek dat specifiek op de betreffende kunstenaar afkomt, zijn er Zaankanters die elke week hun rondje maken ongeacht welke kunstenaar er exposeert. Koffie en thee is gratis voorhanden. Tevens is Zaansgroen een ontmoetingsplaats voor kunstenaars onderling. Elke maand organiseert Zaansgroen een fotografie-meetup. Iedereen met een passie voor fotografie kan hier kosteloos sparren, ervaringen uitwisselen, etc.

    Deze pijler van culturele sociale cohesie heeft last van de Covid19 uitbraak. Sinds maart 2020 zijn 16 exposities geannuleerd. Ook heeft de fotomeetup sindsdien geen doorgang meer kunnen vinden. Meer dan de helft van de inkomsten is weggevallen terwijl de kosten onverminderd door gaan.

    De subsidie zou nét dat positieve zetje kunnen geven dat ik de activiteiten van Zaansgroen kan blijven continueren wanneer dat weer kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *