De OVER-gemeenten Oostzaan en Wormerland stuurden een persbericht: “De crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat wordt per 12 juli gesloten. De sporthal deed sinds begin maart dienst als crisisnoodopvanglocatie en is opgezet door gemeente Wormerland en Oostzaan samen.”

De oorlog in Oekraïne is met enige afstand het meest dramatische wat Europa in 2022 meemaakte, maar toch vervult het de burgemeesters van Wormerland en Oostzaan met enige trots dat ze een belangrijke rol gespeeld hebben bij de opvang. UPDATE: onder

Burgemeester Judith Michel:

“Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vernamen we al snel dat er veel mensen onze kant op zouden vluchten. We hebben samen met Oostzaan direct besloten om deze locatie als opvang te gebruiken. Dat dit nodig was blijkt wel uit het feit dat we 25% van alle Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen, hebben opgevangen.

25 procent. Dat is nogal wat. Maar klopt het? Op 15 juni stuurt de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland een nieuwsbrief rond waarin staat dat in de crisisnoodopvanglocatie in de sporthal aan de Spatterstraat “sinds begin maart van dit jaar (…) meer dan 4.000 personen opgevangen en doorgeplaatst (zijn) naar een woonlocatie voor langere termijn.”

Ruim 4.000 dus, dat zullen er nu – twee weken later wel iets meer zijn. Maar de sporthal zit lang niet vol, begin deze maand ging het om 117 van de 160 plekken, vorige week om 76 plekken. Vanaf medio juni worden er ook andere vluchtelingen uit noodopvang uit Ter Apel in Wormer opgevangen.

Hub?

Maar hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne zijn er in Nederland? Op 22 juni waren dat er 66.330 volgens de Veiligheidsregio. 25 procent daarvan is 16.582. Die ruim 4.000 in Wormer is volgens onze berekening nog geen 7 procent van het totaal.

We hebben Joost Baljé, de woordvoerder van de burgemeesters Michel en Polak, gemaild (hij stelde het persbericht op):

“De 25% is gekomen uit de rekensom die de veiligheidsregio Zaanstreek-waterland heeft gemaakt. Ze hebben de totale instroom van Oekraïense vluchtelingen in de hub, afgezet tegen de instroom van Oekraïense vluchtelingen in NL.”

Helaas maakt dat het niet duidelijker. Uit documentatie van de Veiligheidsregio blijkt dat met de ‘hub’ de opvang in Wormer wordt bedoeld, daar wordt namelijk gesproken over “Sluiten regionale HUB per 15 juli” (en dat is Wormer). Dus Baljé zegt precies hetzelfde als burgemeester Michel: in Wormer is 25 procent van “de instroom van Oekraïense vluchtelingen in NL” gerealiseerd. En hij schuift de bal door naar de Veiligheidsregio die voor de berekening verantwoordelijk zou zijn. Die hebben we uiteraard ook gebeld. Daar kwam na een dag antwoord; .


UPDATE: Iwan Schaap, operationeel leider bij de Veiligheidsregio legt het uit: “er komen verschillende stromen vluchtelingen uit Oekraïne. De meesten worden direct in een gemeente geplaatst, maar zo’n 5.000 zijn eerst tijdelijk ondergebracht. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die met de trein in Amsterdam aankomen. Van die 5.000 is 25 procent eerst in Wormer ondergebracht en vervolgens in een gemeente geplaatst.”


Oostzaan

Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan doet ook een duit in het zakje:

“Juist door zo intensief samen te werken met elkaar laten wij zien dat ook kleine gemeenten een groot verschil kunnen maken. Ik ben er trots op hoe wij als twee (buur)gemeenten de handen ineen hebben kunnen slaan om zoiets voor elkaar te krijgen.”

Het is een beetje de mop van de muis en de olifant (‘wat stampen we lekker samen’). In Oostzaan worden 4 vluchtelingen opgevangen (0,01 procent van het totaal).

Archieffoto: sporthal in Wormer wordt ingericht voor opvang (maart 2022).