Crommenije later open? (en nog duurder?)

Onzekerheid over de Crommenije. Vorig jaar mei was het streven om het buitenbad in de zomer van 2017 af te hebben. Vanwege de mislukte aanbesteding was dat niet mogelijk voor het binnenbad, dat zou pas in het najaar open gaan.

Dagblad Zaanstreek meldde vorige week dat het zwembad “wellicht later open zou gaan” op basis van mededelingen van “een gemeentewoordvoerder”.

Sportwethouder Jeroen Olthof schrijft nu aan de raad “dat de indruk gewekt kan zijn dat er reeds
besluiten zijn genomen. Ik verzeker u dat dat niet het geval is.”

Olthof vervolgt:

Bij het aanvragen van extra budget [van € 11,2 naar € 12,2 miljoen, De Orkaan] in april 2016 heb ik beloofd dat we ons best zouden doen het buitenbad in zomer 2017 te kunnen openen. De aannemer heeft in een vroegtijdig stadium laten weten dat het – onder meer doordat de kwaliteit van de grond slechter was dan verwacht – moeilijk wordt om de buitenbaden op tijd klaar te krijgen om in de zomer open te stellen.

Dit is echter nog wel steeds ons streven en ik heb binnenkort een gesprek met de aannemer over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten, veiligheid en consequenties. Ik informeer u daarna via een raadsinformatiebrief over de stand van zaken.

Maar wat staat er nu eigenlijk in de brief?

  • De aannemer heeft in een vroegtijdig stadium laten weten dat het (…) moeilijk wordt om de buitenbaden op tijd klaar te krijgen om in de zomer open te stellen.” In een vroegtijdig stadium dus, en aangezien de aannemer in mei 2016 al aan het werk was, is het de vraag wanneer Olthof dat wist en waarom hij nu pas met het nieuws naar buiten komt.
  • we ons best zouden doen het buitenbad in zomer 2017 te kunnen openen“. In de aanbesteding staat gewoon dat het op 1 maart klaar moet zijn – daar heeft de aannemer voor getekend. Daarna kost het nog twee maanden om het zwembad voor gebruik klaar te hebben. Houdt de aannemer zich niet aan de afspraak?
  • de kwaliteit van de grond was slechter dan verwacht“. Dat is toch het risico van de aannemer? Die tekent daar toch met z’n volle verstand voor in? Of wordt hier een tegenvaller op de gemeente afgewenteld?
  • ik heb binnenkort een gesprek met de aannemer over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten“. Wordt het bad nog duurder? Vraagt de aannemer extra geld? Wordt hier de gemeente onder druk gezet?

(O ja, Dagblad Zaanstreek had het bij het juiste eind, “wellicht later open” is precies wat de aannemer aan Olthof verteld heeft.)

Er is ook goed nieuws over de Crommenije. We kunnen er namelijk overheen vliegen. Hieronder de laatste vlucht, op de website van de verbouwing staan in totaal negen vlucht-filmpjes.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ernst Debets

    Je weet (ook als gemeente) dat Zaanstad op “papgrond” gebouwd is. Als opdrachtgever in een aanbesteding dien je hier in zowel de aanbestedingsopdracht als bij de binnengekomen biedingen terdege rekening mee te houden. Deze situatie bij de Crommenije is slechts één voorbeeld: we hebben onlangs nog het probleem N23 (Westfrisiaweg) gehad waar ook iets derhgelijks aan de hand was en de bouwer (Heijmans)bijna de kop kostte. Vraag is dus of de opdrachtgever altijd zit te slapen bij dergelijke opdrachten omdat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *