Wie de afgelopen weken de Wilhelminasluis overstak kan het niet gemist hebben: koortsachtige bouwactiviteiten op alle fronten.

Niet alleen nieuwe sluisdeuren en nieuwe kademuren, maar ook de Bodecentrumkade bij het Zaantheater werd aangepakt.

Met als klap op de vuurpijl: een lift! Een lift van de kade naar het pleintje voor het Zaantheater. Een persbericht van de gemeente maakte duidelijk waarom die lift nodig was.

lift wilhelminasluis

Zaandam moet cruise-bestemming worden, niet zoals Nassau in de Bahama’s) maar een rivercruise-stad in de sfeer van Keulen en Düsseldorf.

Onze hoofdstad heeft de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Zaandam heeft de Bodecentrumkade. De gemeente:

De riviercruise is een groeiende markt. De afgelopen jaren is het aantal passagiers gegroeid van ruim 321.000 naar circa 445.000 passagiers. Gemeente Zaanstad en Havenbedrijf Amsterdam werken op verschillende fronten samen om deze groeiende markt optimaal te faciliteren en het aantal riviercruises in de regio beter te spreiden. Dit sluit aan bij de ambities van gemeente Zaanstad om het toerisme een impuls te geven en het aantal bezoeken aan de stad te verhogen. Het watertoerisme neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Op woensdag 13 april openen wethouder Dennis Straat en Eduard de Visser van het Havenbedrijf Amsterdam de vernieuwde Bodecentrumkade officieel. Daarna wordt er scheep gegaan. Op het eerste grote riviercruisechip (de 135 meter lange Ms Inspire van Scylla Cruises) dat die dag zal aanmeren in Zaanstad.

Aan de Prins Hendrikkade kunnen ook grote schepen aanmeren, maar daar is de maximale lengte 110 meter. Ook bij de Zaanse Schans is dat het maximum wat voor het doorvaren van de cruiseschepen wel een probleem kan worden.

Voor de aanleg was € 350.000 in de begroting opgenomen.

Het schip is in 2014 in de vaart genomen. Er zijn hutten voor 142 gasten. De foto hieronder is van de website van de rederij.

inspire_de_noord_zwijndrecht_eos_60d-2014-01-12_025_c_cees_de_bijl

Hieronder nogmaals de in aanbouw zijnde kade (foto van gister, er wordt nog gewerkt).

bodecentrum 2