Cruiseterminal in Achtersluispolder?

In de gemeentelijke aanvragen en verleningen van vergunningen zijn soms merkwaardige pareltjes verborgen.

Zo heeft Zaanstad op 19 mei een “omgevingsvergunning reguliere voorbereidingsprocedure” verleend voor de Isaac Baarthaven (ter hoogte van Rijshoutweg 6-8) in Zaandam.

In de Isaac Baarthaven liggen nu de hotelboten die als door het COA als vluchtelingenopvang worden gebruikt. Maar die opvang sluit uiterlijk 31 augustus 2017.

De vergunning is voor het:

“slaan van 13 afmeerpalen voor gestationeerde beroepsmatige schepen (rondvaartboten en passagiersschepen).”

Dat Amsterdam een cruiseterminal overweegt in de nabij gelegen Noorder-IJplas is bekend, maar dat Zaanstad al voor zichzelf begint nog niet (maar het kan natuurlijk ook een aanlegsteiger voor onderhoud zijn).

Het besluit is op 19 mei genomen en op 31 mei gepubliceerd. Tot 12 juli kan er bezwaar worden ingediend.

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Ernst Debets

  De drijvende flatgebouwen die het Noordzeekanaal op kunnen als de nieuwe zeesluis klaar is passen volgens mij niet in de Isaac Baarthaven.

 • Frank

  Gemeente Zaanstad heeft al jaren last van grootheidswaanzin!

 • Jaap

  Gemeente Zaanstad heeft helemaal nergens last van !
  Logisch ook wanneer je geen idee hebt wat er onder de bevolking leeft en niet luistert naar de burger.
  Zie ook als bewijs de nieuwe cultuurcluster en de afvalinzamelings plannen.
  Eerst eens vragen of de bevolking dat allemaal wel wil.
  Maar nee hoor, we drukken het er gewoon toch door en daar hebben deze mannetjes bij de gemeente echt geen last van hoor. Het is allemaal van ons geld, ze hoeven het niet uit hun eigen zak te betalen en dat maakt het wel heel makkelijk voor ze.

  • Hans Kuyper

   Mag ik u erop wijzen dat de besteding van ‘ons’ geld wordt geregeld door de gemeenteraad, waarin louter inwoners van Zaanstad zitting hebben? Ook alle leden van het college wonen in de stad. Dat wil dus zeggen dat ze hier gemeentebelasting betalen en dat de door hen genomen beslissingen ook invloed hebben op hun eigen leven; ze maken net zo goed deel uit van dat ‘ons’ als u. Bovendien is de raad gekozen door ‘ons’ in open en eerlijke verkiezingen. Er is geen sprake van ‘ze’ en ‘ons’, het is allemaal ‘ons’.
   Zaanstad leert ook steeds beter luisteren naar de inwoners. Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk, maar er worden regelmatig inloopavonden en brainstormsessies belegd. Ik weet niet of u daar al eens bent geweest. De kans is groot van niet, want de opkomst is meestal niet erg hoog, helaas. Blijkbaar vinden de meeste mensen het prettiger om vanachter hun toetsenbord te roepen dat er niet naar hen geluisterd wordt. Misschien bent u er wél geweest, en dan dank ik u daarvoor. Probeer de volgende keer eens wat buren en vrienden mee te nemen! Er is volop mogelijkheid tot inspraak, al wil inspraak hebben niet zeggen dat u automatisch uw zin krijgt. In een grote stad zijn er nu eenmaal veel verschillende belangen.
   Het kan dus niet anders of u bent het oneens met sommige beslissingen. Dat ben ik ook regelmatig, terwijl ik zelf actief ben in de raad. Zo gaat dat en het is niet anders. Het heet democratie en het kan frustrerend zijn, maar we moeten het koesteren omdat ieder ander systeem tot nog veel grotere ellende leidt. Gelukkig zit ik bij een partij die heel regelmatig wél dingen voor elkaar krijgt, en dat motiveert me om door te gaan als het even tegenzit. Ik denk dat het overgrote deel van de gemeenteraadsleden er precies zo in staat.
   ‘Wij’ in de raad werken, elk op onze eigen manier en vanuit persoonlijke overtuigingen en idealen, voor ‘ons’ in de stad. Daar kunt u van vinden wat u wilt, maar maak er alstublieft geen ‘wij’ en ‘zij’ verhaal van, want dat is onwaar en oneerlijk.

   • Edde Beket

    Hear, hear! Keurig verwoord en volkomen terecht; de gemeenteraad is “wij, [de vertegenwoordigers van] de bewoners van Zaanstad”

   • Jaap

    Hans, natuurlijk werken er bij de gemeente Zaanstad vele goedwillende mensen maar dat neemt niet weg dat er vele rare geldverslindende besluiten genomen worden waar een groot deel van de bevolking het niet mee eens.

 • Perry

  Zaanstad niet als liefste en beste jongetje voor de groot Metropool Regio Amsterdam. Vaar je eigen koers, luister naar je inwoners en blijf aub Zaanstad. Wat nu grote cruiseschepen, we kunnen nog geeneens een klein bootje tussen Zaandam en Wormerveer rendabel laten varen. Inderdaad, de grootheidswaanzin van het (B&W)bestuur van Zaanstad is buiten proportie, niet conform de wens en mening van Zaankanters en uitsluitend voor eigen gewin. Wellicht ligt er voor de vertrekkende wethouders een mooie nieuwe functie in het verschiet binnen de MRA?

 • Jaap

  Een heel mooi standaard verhaal hoor. Bla bla bla.
  Ik zou de straat maar eens opgaan en uw oor te luisteren leggen. Dan zult u zien dat er wel degelijk sprake is van wij en zij.
  En ja, die openbare avonden ben ik zeker wel eens geweest maar diverse keren maar weggelopen. Wat een arrogantie daar.
  Zie de door mij aangehaalde zaken.

 • Hans Kuyper

  Misschien is het een standaardverhaal omdat het waar is.
  Het is jammer dat u wegloopt als iets u niet bevalt. Daar wordt niemand beter van. En als er dan al sprake is van een wij en zij (wat ik niet met u eens ben), dan ligt dat dus net zo goed aan u als aan de gemeente.
  Gemeenteraadsleden zijn veel op straat en bij openbare gelegenheden. Ze horen veel. En in mijn geval hoef ik daar niet eens de straat voor op, want de kritiek vliegt me hier thuis soms ook om de oren.
  Kortom, om maar eens standaardzin van menige wethouder te citeren: ‘Ik herken mijzelf niet in uw kritiek.’
  Klinkt arrogant, ik weet het.

  • De Orkaan

   Hans. Volgens ons is er inderdaad alleen maar “wij”. Maar is het voorbeeld van de cruiseterminal wel zo geschikt om aan te tonen dat het allemaal in gezamenlijk overleg en via democratische besluitvorming gebeurt? Dit lijkt ons zonder raadsbesluit door de strot geduwd door Amsterdam. Of hebben onze gekozen volksvertegenwoordigers daarvoor gekozen?

 • Jaap

  Om nu te stellen dat uw verhaal waar is zegt volgens mij genoeg.
  Wellicht heeft mijn mening ermee te maken dat ik niet in Zaandam woon.
  Prioriteit ligt bij de gemeente Zaanstad nu eenmaal duidelijk bij Zaandam.
  Zie het onderhoud, hoe verder van Zaandam hoe treuriger. Meeste gemeenteinstellingen en ook b.v. bibliotheken enz worden opgeheven en alleen Zaandam blijft over. Om maar niet te spreken van het onderhoud van wegen en groen, buiten Zaandam is het treurig. Alle aandacht en geld gaat waarschijnlijk naar projecten als b.v. dat rare groene filmdecor Inverdan of de niet meer gedempte gracht.
  Maar goed, hier komen we toch niet uit want de gemeente zal toch meestal gelijk krijgen. De discussie ging over die Cruiseterminal dacht ik.
  Begrijp niet dat er over gedacht wordt alleen al. Zal het niet beter zijn eerst maar een dat Wilhelminasluis en kade drama op te lossen ? Treurig zoals dat er al jaren bij ligt. Als dat al niet eens lukt begin dan maar voorlopig niet aan die terminal. Of de terminal moet al bij het Hembrugterrein komen, heeft dat onzinnige vuurtorentje ( kunst ??? ) toch nog zin.
  O nee, kan ook niet, las net dat Zaanstad dat unieke stuk terrein ook vol gaat bouwen / verkopen.

  • Boon

   Het Calimerosyndroom , Dorpen die denken dat in de stad de gebraden duiven zo in de mond vliegen. Hoe jammer maar dat is nog nooit het geval geweest. Zo jammer dat reageerder Jaap onzin verkoopt, Het Hembrug terrein is niet van Zaanstad en Zaanstad verkoopt daar dus ook niets.
   Maar als reageerder Jaap wat in de buiten gebieden, alhoewel Hempont-Krommeniedijk nog geen 20km is,wil zal hij samen met anderen toch van achter dat toetsenbord weg moeten komen.

   • Jaap

    O ja ? Waar is het gemeentehuis van Zaanstad terecht gekomen ? Juist, Zaandam dus. Een gemeentehuis behoort centraal te liggen.
    Las net op NHD dat de Cultuurclutser er, ondanks alle tegenstand, er in 2020 ( planning ) zal komen à tientallen miljoenen euro’s ( zal ongetwijfeld nog fiks hoger uitvallen ). Bezwaren hiertegen lopen nog maar die worden voor het gemak maar even onder het tapijt geveegd. En waar komt ie ? Juist, Zaandam. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dat heet dan luisteren naar de bevolking ?

    • Boon

     Voor mij had het gemeentehuis niet uit Koog weg gehoeven. Alleen weet ik nu wel dat dan het opknappen van het centrum ook niet doorgegaan was. En in welke gemeente ligt het gemeentehuis exact in het midden? Bovendien wat moet de gewone burger nu op dat gemeentehuis, ja alleen eens in de zoveel jaar je reispapieren/rijbewijs verlengen. Veel meer hoeft niet want overlijden of aangifte kan tegenwoordig digitaal uit alle hoeken van het vlekje Zaanstad. Hoe meer en langer de klagers doorgaan hoe duurder een ontwerp wordt, wat die klagers dan weer beklagen bij een volgende verkiezing met bezuinigingen. Maar beste Jaap waar had het cluster dan gemoeten langs het spoor van Amsterdam naar Uitgeest.

   • Jaap

    Dat ik onzin zou verkopen vind ik hier niet aan de orde, geef gewoon mijn mening. Wie bepaalt of dat onzin is ?
    Onzin is voor heel veel geld indertijd de naam ( logo ) Zaanstad te veranderen in ZNSTD. Deden de klinkers het niet meer op de typemachine ? Ik zou dan zo graag willen weten wie er op zo’n idioot idee komt ?

 • Jaap

  boon. Ik bedoelde alleen dat Zaanstad accoord gaat dat het Hembrugterrein volgebouwd gaat worden ? Dat daar cruiseschepen aan zouden kunnen leggen was meer bedoeld als grapje, kan natuurlijk niet. Ging meer over dat rare vuurtorentje dat indertijd voor veel geld neergezet is.
  Maar goed,zal ik ook wel de enige zijn die dat een onzinnige geldbesteding vond.
  En ik kom dagelijks achter mijn toetsenbord vandaan hoor en zie hoe weinig onderhoud er gepleegd wordt in verhouding tot Zaandam.
  Kom gerust kijken in Koog aan de Zaan en zie, ondanks vele verzoeken bij de gemeente om dat aan te pakken, hoe bijvoorbeeld de trottoirs en straten er bijliggen.

  • Boon

   Maar ook dat is een beslissing van WIJ. Onderhoud is duur en WIJ wilden lagere lasten en minder ambtenaren. Alleen vergeten de kiezers steeds wat ze stemden want anders kan ik de roep om sociale woningen, betaalbare zorg, meer handhavers en meer onderhoud in en rond de woningen niet begrijpen. Allemaal in tegenspraak met de verkiezingsuitslagen die winst opleverden voor de minder belasting en ambtenaren partijen.

   • Jaap

    Mee eens boon. Echter, waar het mij om gaat is de verdeling ervan.
    Wanneer ik zie dat b.v. de parken langs de Weer helemaal afgegraven en opgehoogd worden omdat er bij regen wat plassen bleven staan ( op zich keurig geworden, daar niet van ) kan ik mij echt wel wat plaatsen buiten Zaandam bedenken waar het een stuk noodzakelijker is iets te gaan aanpakken.

 • arie

  @Jaap en de Wilhelminasluis is ook niet van Zaanstad maar van de Provincie

  • Jaap

   Ja, dat weet ik arie. Het gaat mij om de hele zooi er omheen. Nou weet ik wel dat ook die panden geen gemeente eigendom zijn maar dat geldt voor het grootste deel van Zaanstad. Maar ik krijg niet echt de indruk dat de gemmente Zaanstad hier echt achteraan zit om deze verpaupering een beetje tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *