Cultuurhuis: binnenstebuiten gekeerde Zaanse Huiskamer

Het nieuwe cultuurhuis moet een binnenstebuiten gekeerde Zaanse Huiskamer worden, een vierkante doos waarin een Zaans huis in uitgespaard is.

Elke instelling krijgt z’n eigen deel, er komt een gezamenlijke grote foyer met horeca en leescafé dat “een grote aantrekkingskracht zal uitoefenen op een breed publiek.”

Dit alles volgens een ‘ontwerpschets‘ van bureau MVRDV architecten, Royal Haskoning (project management & consultancy), het Amsterdamse bureau Theateradvies (geluid) en Viabizzuno (licht).

De stijl wordt Neo-Zaans, net als het Stadhuis en het Intell Hotel – veel groen dus. Het is een logische volgorde volgens de bedenkers, ook het Cultuurhuis moet een Zaanse huisje worden.

UIt de brochure: “s Avonds licht de huisvormige contour van de huiskamer op en vormt het cultuurcluster een baken in de stad”, “Binnen het compacte gebouwvolume krijgen de huisvormige ruimtes zoals de foyers en zalen van de verschillende onderdelen van het gebouw ieder een eigen kleur en sfeer.”

silhouet

“De hoofdcirculatie van het gebouw is rondom de centrale ruimte gepositioneerd waar ook de verschillende foyers van de gebruikers op uitkomen. Bruggen en trappen vormen verbindingen en shortcuts steken door de ruimte heen waardoor or op verschillende niveaus ontmoetingen tussen de diverse gebruikers plaats zullen vinden. Ballerina meets Hardrock meets Pottenbakker.”

Dit moet de binnenkant worden:

binnenkant

Op niveau -1 komt een fietsenstalling, op niveau 0 de Huiskamer, en op niveau 1 de Foyer en het restaurant:

 

foyer

 

Op niveau 2 komen de filmzaken van de Fabriek en de presentatiezaal van Fluxus. Daarboven (niveau 3) komen oefenruimtes en een kantoortuin en daarboven (niveau 4) Zaanradio.

Een vierkante doos dus met een uitgesneden Zaans Huis.

doos

En woningen? Die kunnen er komen bij een eventuele uitbreiding, en dan komen ze op het dak.

woningen

Hier nogmaals het aanzicht vanaf het Stadhuisplein, in volle glorie.

cultuurcluster ontwerp

 

 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Jan de Bruin

  Dit welgekozen moment van presenteren verandert overigens niets aan mijn standpunt dat
  in dit Zaanse Huis het Inntel moet komen met 25 Monetkamers om daarmee de negatieve exploitatie
  van de realisatie (gedeeltelijk) te dekken. Ruimte over? Dan jongerenhuisvesting om hun kwaliteit
  en opleiding voor de Zaanse bedrijfsleven te behouden.
  Het opgenomen podium met een expositieruimte is prima voor kleinschalige performances en presentaties.
  Jan de Bruin

  • Tjeerd Pietersma

   Dag Jan,

   Ik zie in je reactie dat zelfs jij aan de hand van de eerste schertsontwerpen al een héééééél klein beetje om bent. Het podium en de expositieruimte kan al op je instemming rekenen.
   Tjeerd Pietersma

 • De Orkaan

  Het ontwerp is zeker goed. Maar de discussie is daar nooit over gegaan. Die ging over de kosten. Vooral op langere termijn, kan dit voor 30 miljoen gebouwd worden, zitten er geen risico’s voor de gemeente aan (zie de vragen die PvdA stelde). De discussie of het een mooi of niet-mooi ontwerp is, staat in feite toch los daarvan?

 • JBP

  Tsja. Inmiddels vraag ik me af waarom ze Rem Koolhaas niet hebben gevraagd.

 • Hans Kuyper

  Na het Gat van Wormer nu dan het Gat van Zaandam!

 • Mariska Schuttevaer

  Met dertig miljoen kun je veel doen.
  (Maar van de binnenkant krijg ik bijna een groene psychose)

 • Voor het succes van het cluster is de buitenkant niet het belangrijkste. Het is een interessant ontwerp, maar het gaat er om dat de verblijfsruimte op een goede manier de mensen weten te behagen en de functies weet te verbinden. ‘Kom je er graag?’ is de vraag. Dit blijkt nog niet uit de huidige ontwerpen. Ik ben benieuwd naar deze uitwerking.

 • De Orkaan

  In het ontwerp zijn overal mensen ingetekend, het wemelt van de de bezoekers op tekeningen. Die moeten dus vooral van de nieuwe horeca-voorziening komen. De Fabriek is de enige die nu publiek trekt, maar dat is alleen rond de voorstellingen. De Bieb en muziekschool zijn gewoon geen publiekstrekkers. De Kade alleen bij concert. Succes hangt voor een belangrijk deel van Horeca af.

 • Hans Kuyper

  Weet je wat ook een uitstekende publiekstrekker is, die voor allerhande reuring kan zorgen? Een treinstation! Helaas heeft de combinatie NS en treinen de laatste tijd wat ongelukkig uitgepakt, maar wie weet zijn de spoorwegen ervoor te porren het toch nog een keer te proberen.

 • En dan dwars door dat uitgespaarde Zaanse huis… EEN GRACHTJE!

 • Erwin Kruijzer

  Dit ontwerp is geweldig!!!!
  Helemaal wat deze stad verdient.
  Met dit word gescoord. Op alle fronten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *