Dam-tot-Dam-fietsroute nu via Den Uylbrug en Havenstraat

De brug over het Kattegat tussen Prins Hendrikkade en Vissershop komt er niet.

De protesten van de bewoners van de Prins Hendrikkade hebben de gemeente ertoe gebracht de toeristische fietsroute nu via Houthavenkade, Havenstraat en Den Uylbrug te laten lopen.

De bewoners vreesden ‘fietsdrukte‘ als er een brug zou komen. Dat zou volgens het college blijken uit een “bewonersonderzoek naar aanleiding van bezwaren van bewoners tegen een deel van de route.” Van bewoners die langs de nieuwe route (Havenstraat) wonen zijn geen bezwaren binnengekomen.

De nieuwe route is iets langer dan de oorspronkelijke, “een beperkt langere fietsduur” aldus het college, maar gaat wel langs “toeristische trekkers als Tsaar Peterhuisje en het Blauwe Huis van Monet” (maar dus niet over het minstens zo fraaie Vissershop en de pittoreske Prins Hendrikkade – ook door Monet geschilderd).

Ook bevat de tocht nu de klim over de Den Uylbrug. De Fietsersbond had liever gehad dat de oude route gevolgd was.

De nieuwe route is ook goedkoper dan de oorspronkelijke omdat er geen brug gebouwd moet worden. De brug over het Kattegat zou volgens de plannen minstens € 200.000 tot € 250.000  kosten.

1 bleekerstraat ph kade

Eigenlijk zou de route dit jaar gerealiseerd moeten zijn. Maar dat de route er op die termijn komt is zeer onwaarschijnlijk. De plannen dateren al van 2012. Andere verbindingen als het pad langs De Conrad, de route door Achtersluispolder en de brug over zijkanaal H zijn nog niet geregeld.

Hieronder het oorspronkelijk Zaanse deel van plan. Het hele linkse deel verdwijnt dus (klik op kaart voor grotere versie).

detail fietsroute dtd

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Erik Esteie

    Ik denk dat er nog een andere, zeer belangrijke, reden is dat het het fietspad niet aan de oostkant doorgaat en dat is de Lotus. De torenflat van de Conrad was een bijna onneembare hindernis.

    Goed om te zien dat jullie weer online zijn!

  • De Orkaan

    Een nieuwe weg om De Conrad heen – zo staat het in het originele plan – zou inderdaad kostbaar en ingewikkeld zijn, maar ook als de route via het Vissershop zou zijn gegaan, was een route aan de andere kant van de Conrad mogelijk geweest. In de nieuwe plannen staat trouwens niks over hoe de route na de Den Uylbrug gaat lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *