Dam-tot-dam-fietsroute stapje dichterbij

zijkanaalH

Het lijkt er dan toch van te komen, de lang verwachte en vaak aangekondigde “recreatieve fietsroute” van Amsterdam-Noord naar Zaandam via de oevers van het IJ.

De Orkaan schreef daar voor het eerst over in april 2014, maar de plannen dateren al van daarvoor.

In 2011 werd de afspraak tussen Zaanstad, Amsterdam en de Stadsregio Amsterdam gemaakt om de Dam tot Dam-fietsroute aan te leggen.

De hele route is hieronder in het geel aangegeven. Er moeten wel een paar bruggen gebouwd worden. Eén daarvan zou bij de Prins Hendrikkade moeten komen. Daar zijn de bewoners niet blij mee.

Screen Shot 2014-10-26 at 22.58.37

De belangrijkste hindernis is echter de brug over Zijkanaal H. De betrokken overheden hebben gezamenlijk besloten deze brug aan te leggen.

De start van dit project wordt woensdag 17 juni gevierd. Bestuurders, ondernemers, bewoners en leden van de projectteams varen vanaf de IJ-kantine in Amsterdam-Noord naar Zijkanaal H waar de brug gerealiseerd gaat worden:

kaart zijkanaal H

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om naar Noord te fietsen, De Orkaan zocht het eerder voor u uit (klikken op kaart voor grotere versie). Toen was er bij de Coentunnel (met kruisje) nog geen mogelijkheid om eroverheen te fietsen. Die is er nu trouwens wel.

4 fietsroutes

Tegenwoordig kan je al alternatief naar Noord fietsen vanuit Zaandam. De Orkaan ondernam die expeditie in oktober vorig jaar samen met Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond (de allersnelste en goedkoopste manier is natuurlijk een fietspad langs de busweg – verlengde van Zuiddijk – aan te leggen).

Hieronder de plek in zijkanaal H waar de brug moet komen.

2 zijkanaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>