Dat mag dus niet! ‘Persbeleid’ in Zaanstad

Met een statief filmen in de raadszaal of met een extra lamp? Flitsen? In de koffiekamer na de vergadering? Een raadslid spreken in de wandelgangen? Het publiek in beeld brengen voor of na een vergadering? Een microfoon gebruiken als journalist?

Dat mag dus niet!

Het bordje van Aart Molenaar dat De Orkaan fotografeerde? De weglopende raadsleden in de wandelgangen na de Cultuurcluster referendum-stemming? De foto’s die raadsleden maakten van het afscheid van burgemeester Vreeman?

Allemaal verboden.

De toenmalige burgemeester Geke Faber van Zaanstad heeft – ongetwijfeld in overleg met de afdeling communicatie en de griffie – één dag voor de tumultueuze raadsvergadering over Poelenburg waarbij je over de journalisten struikelde, een oekaze uitgevaardigd – ontleend aan een soortgelijk reglement dat in de Tweede Kamer wordt gebruikt) over wat de pers wel, maar vooral niet mag. En dat is nogal een lijst (de HOOFDLETTERS komen uit het originele document).

  • De opnamen in de raadzaal en de ruimten daarbuiten van de gemeente Zaanstad mogen alleen worden gebruikt voor opnamen die zijn bestemd voor politieke verslaggeving of het verklaren en toelichten van politieke gebeurtenissen.
  • HET IS NIET TOEGESTAAN OPNAMEN TE MAKEN IN: de espressobar/foyer, de centrale publiekshal en de wandelgang.
  • OPNAMEN IN DE PLENAIRE VERGADERZAAL TIJDENS VERGADERINGEN: het gebruik van flitsapparatuur en/of extra lampen is niet toegestaan, het gebruik van een statief is in de zaal niet toegestaan, het gebruik van microfoons/zendermicrofoons is niet toegestaan
  • OPNAMEN IN DE PLENAIRE VERGADERZAAL BUITEN DE VERGADERING: alleen opnamen van raadsleden en/of leden van het college van B&W, opnamen in overige zalen buiten de vergadering alleen met toestemming van de griffier en/of communicatie. Het is niet toegestaan om raadsleden en/of leden van het college van B&W aan te spreken met ingeschakelde opnameapparatuur, tenzij zij hiervoor toestemming hebben verleend.

De foto boven (camera’s met flitsers, statieven en extra lampen) is genomen tijdens de Poelenburgvergadering, dus een dag nadat de ‘Richtlijnen’ zijn verspreid.

Geinig is natuurlijk dat de richtlijnen permanent worden overtreden. Vooral in wandelgangen en koffiekamer wordt er lustig op los gefilmd en gefotografeerd. Waarom zijn ze er eigenlijk? Erg zichtbaar maakt de gemeente ze ook niet. In het Raadsinformatiesysteem van Zaanstad konden wij de richtlijnen niet vinden, op verzoek zijn ze opgestuurd door de afdeling communicatie.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Maikel Kat

    En ik wilde nog wel graag alles livestreamen als raadslid om de openheid te bevorderen en inwoners op die manier meer mee te kunnen nemen in de lokale politiek. Dat mag nu ook niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *