De Bannehoven op Bannehof (148 woningen)

Op de plek waar ooit het Bannehof stond, het voormalige gemeentehuis van Zaanstad, komt De Bannehoven.

Van der Gragt (Wormerveer) en Tervoort (Egmond) gaan het plan bouwen. Alle woningen worden gasloos opgeleverd.

Drie ontwikkelaars hebben een plan ingediend en zijn beoordeeld door een gemeentelijke selectiecommissie en een klankbordgroep van wijkbewoners en vertegenwoordigers van onder meer verzorgingshuis Guisveld, Albert Heijn en het Saenredamcollege.

In het project zijn zo’n 150 woningen voorzien. Vorig jaar kondigde de gemeente aan dat ongeveer 45 woningen sociale huurwoningen zouden moeten worden, 12 kavels werden destijds aangemerkt als zelfbouw.

Het plan behoort tot de 15 grote ontwikkellocaties die Zaanstad prioriteit heeft gegeven. Binnen drie jaar moet met de bouw zijn begonnen.

Van der Gragt en Tervoort werken samen in de ontwikkelcombinatie BPD Ontwikkeling BV en EME II BV. Patrick Lammers van BPD-EME:

“een deel van het plein wordt vervangen door water en worden de verbindingen met het naastgelegen winkelcentrum verbeterd. Door de auto’s uit de openbare ruimte te weren middels parkeren in binnenhoven of onder een parkeerdek met tuin, wordt een bijzondere kwaliteit toegevoegd.”

De Bannehof werd gebouwd in de jaren 1974-1975, na de Zaanstad-fusie van 1 januari 1974. Destijds was het de bedoeling dat Zaanstad in het Guisveld zou uitbreiden. De gemeente zou 250.000 inwoners krijgen.

Later werd besloten dat slechts 1300 woningen noordelijk van de Bannehof zouden worden gebouwd. Het grootste deel van het Guisveld is in het begin van de jaren tachtig verkocht aan Staatsbosbeheer.

Wethouder grondzaken Addy Verschuren:

“Er zit een goede balans tussen de dichtheid van woningen en groen. Waar ik ook blij mee ben is dat de klankbordgroep van bewoners dit plan ook als beste heeft beoordeeld”.

In 2007 is al eens geprobeerd de locatie Bannehof te ontwikkelen. Door de kredietcrisis is het toen niet van de grond gekomen. Het oude stadhuis is gesloopt en het terrein is tijdelijk ingericht als speelterrein.

Het ontwerpteam van de Bannehoven bestaat verder uit: heren 5 architecten, RRog Stedenbouw & Landschap & Hiensch Engineering.

Afbeeldingen uit persbericht van de gemeente Zaanstad (Studio Prins).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Peut

    Ah, Van der Gragt gaat bouwen. Nou, dan weten we in elk geval dat de Gemeente straks weer opdraait voor de kosten van het herstellen van de verkeerd aangelegde aansluitingen van de woningen op het riool, zoals ook bij alle woningen in Saendelft is gebeurd.

    • Egbert Visser

      Ik heb vroeger zelf ook rioleringswerk gedaan, zowel het aanleggen van het hoofdriool als het maken van huisaansluitingen en wij hebben in de jaren `80 aardig wat huisaansluitingen moeten veranderen in `t Kalf doordat de aannemer van het hoofdriool het vuilwaterriool had verwisseld met het regenwaterriool waardoor de drollen in het oppervlaktewater dreven. De aannemer van de woningen is dus niet altijd de schuldige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *