De dagelijkse Czaar Peterfile (filmpje)

Eén van de bijkomende – en onverwachte – gevolgen van de pollers in de Czaar Peterstraat, is een dagelijkse file die vlak voor het magische dalen der pollers ontstaat tegen 18.00 uur.

In de straat en op de Czarinastraat vormt zich een stoet ongeduldige automobilisten die in spanning wacht tot de gehate poller naar beneden gaat.

Wij keken vorige week mee. Niet iedereen vertrouwt het, misschien schiet die poller zomaar omhoog! In ons geval hadden de filerijders pech. Nadat ze de poller hadden gepasseerd, stonden ze voor de dichte Wilhelminabrug.

Deel dit artikel:

38 reacties

 • Jaap

  Tja, wanneer je het hier afsluit krijg je op andere plaatsen een probleem.
  Volgens mij hoef je daar niet voor gestudeerd te hebben, was te verwachten daar.

  En daar zitten dan de vele omwonenden daar weer mee.
  Autoluw maken is 1 ding maar het verkeer moet evengoed wel kunnen doorstromen
  anders is het middel erger dan de kwaal.

 • Joop Tralala

  Wil de gemeente bedanken voor het afsluiten van de Czaar Peterstraat en de Beatrixbrug. Heb nu ontdekt dat boodschappen doen bij Winkelcentrum Boven IJ veel leuker en qua parkeren beduidend goedkoper is. Sorry winkeliers van de Zaanse binnenstad.

 • Johan Schurink-Krauts

  Simpel, gehele gebied een stopverbod invoeren en handhaven.

 • Jaap

  Niet alleen Zaanstad heeft er geen kaas van gegeten hoor, ook Amsterdam kan er wat van. Als je daar met de auto terecht komt weet je af en toe niet meer hoe je er ooit nog uitkomt.
  Inderdaad is Amsterdam Noord en Purmerend een meer dan prima alternatief.

 • Gre luttik

  Ga al een tijd niet meer naar het centrum van Zaandam. Wormerveer, Wormer en Krommenie veel beter. Maar ja, moet je wel een auto hebben. Maar hoe dan ook, gezellig, ruimer, niet megadruk, leuke mensen en dus gewoon gezellig. Zaandam is ook voor mij alleen voor noodgevallen. Parkeren aan de Westzanerdijk en dan de rest lopen. Hoewel dat ook weer geen pretje is voor me. Maar doe het er maar mee.

  • Boon

   En door dit soort gedrag krijgen de wijken rond het station dus belanghebbenden parkeren. Gre luttik je wordt bedankt door de omwonenden.

   • Gre luttik

    Geen dank, mijnheer Boon. Leest u vooral de eerste regel van mijn vorige reactie. Als u mijn chronische ziekte zou hebben hebt u een auto hard nodig. Mijn bezoekjes aan INVERDAN komen niet verder dan ten hoogste 3 x per jaar. Zoals gezegd ga ik naar andere, vooral vriendelijke plekken, zeker al 5 jaar. Dus van mij hebt u geen last, toch? En er zijn veel mensen die door hun handicap moeite hebben met Zaandam. En niet iedereen krijgt een invalidenkaart. Dat er belanghebbendenparkeren is in uw wijk heeft te maken met woon-werkverkeer en zg langparkeerders. Bedank die maar. Dat doe ik ook bij deze.

    • Jaap

     Juist Gre, zo is het maar net. Ik kom ook niet meer met de auto naar Zaandam, maar ik kan tenminste de fiets nog pakken maar ik begrijp uit je verhaal dat dit voor jou niet mogelijk is.
     Hoewel de fiets minder handig is wanneer je een magnetron of zo gaat halen. Dan prefereer ik toch ook Adam Noord.

     • Bruce

      Bij de Deen achter het station kan anders het eerste uur gratis worden geparkeerd. Meer dan genoeg tijd om een magnetron te halen lijkt mij?

    • Erik Esteie

     Beste mevrouw Luttik

     Mijn vader heeft een gehandicapte kaart en hij heeft de grootste moeite om de beatrixbrug op te lopen als hij parkeert op de peperstraat

     Het probleem is minder groot als hij parkeert op de Burcht, of in de Hermitage of Rozenhof

     Misschien zou er eens gekeken moeten worden of er meer ruimte zou moeten komen voor minder validen om te parkeren in het centrum

     Het afsluiten van het doorgaande blik is echter niet het probleem in uw geval, lijkt mij

   • Jaap

    Meneer Boon. ” je wordt bedankt door de omwonenden ” ?
    Vraag ook even aan de omwonenden die in de wijken wonen in de omgeving van die palen. Blijf erbij dat dit soort afsluitingen de verkeersproblemen gewoon verschuift.
    Gewoon heel Zaandam afsluiten, weg verkeersprobleem. Of Zaandam opdoeken, scheelt nog veel poen ook 🙂

    • Boon

     Mijn zegen heb je maar terug naar de woonruimte ,waar laat je al die Zaandammers dan. En de meeste wachters voor die palen hadden sneller om kunnen rijden. Een autoarm centrum is beter dan waar al die koekblikken doorheen proberen te scheuren. Ja vanaf de Peperstraat de sluizen niet meer over, Vinkenstraat dichten de Hogedijk alleen bestemmingsverkeer. Weekje handhaven en het zit er in.

 • Ernst Debets

  Deze situatie om 18:00 is niet nieuw: bij de busbrug staat rond 18:00 ook een rij auto’s te wachten tot ze weer moegen doorrijden. Daar waren we net van af toen door werkzaamheden aan de Houtveldweg de busbrug altijd open was, maar nu is de daglijkse (lees Maandag t/m Vrijdag) wachtrij weer terug. Niets nieuws onder de zon dus.

 • Erik Esteie

  Ik vind het heerlijk rustig, geen nutteloze rij blik meer door het centrum.
  Van mij mogen ze het uitbreiden en al om 6 uur smorgens beginnen en eindigen rond een uur of 12 savonds

  Aan al die zuurpruimen, veel plezier in A’dam noord en Purmerend, scheelt in ieder geval weer nutteloos blik wat door het centrum wil rijden

  • Jaap

   Of al dat blik in het centrum nutteloos is kan ik moeilijk over oordelen maar helemaal afsluiten is niet de oplossing. In het centrum lekker rustig ( dat gedeelte wonen weinig mensen ), daardoor verkeer vast in de woonwijken.
   Ik heb een nog beter idee. Waarom sluiten we gewoon heel Zaandam niet af, grote parkeerterreinen erom heen, is wel een uurtje lopen naar je huis maar dat moet je ervoor overhebben toch ? Lekker rustig Erik.

   • Erik Esteie

    Beste Jaap

    Over het nutteloze verkeer kan ik wel oordelen, het is namelijk geen bestemmings verkeer!

    Dat verkeer(lees blik) rijdt alleen maar door het centrum van Zaandam omdat het lekker makkelijk is

    Ik heb nog niemand gehoord die een probleem heeft om ergens op een parkeer plek te komen?

    Is de burcht nu moeilijker te bereiken, dacht het niet…

    Parkeren in het Zaantheater, nee, ook niet…

    Hermitage?

    Klokbaai?

    Rozenhof?

    Oh, vergeet ik bijna dat parkeer terrein aan het begin van de Westzijde, dat is bijna onmogelijk te bereiken via de Vinkenstraat en helemaal als de markt straks weer te vinden is op die verdoemde Vinkenstraat

    Wat ik een zege vind is dat ik heerlijk kan genieten van een vlaai punt + een bakje koffie op het begin van de Westzijde, eindelijk verlost van die nutteloze rij blik die schijnbaar nergens heen gaat

    • Jaap

     Zoals ik al zei Eric, om er achter te komen of het nutteloos verkeer is zou je elke automobilist moeten ondervragen.
     Dus dat vind ik een beetje een slag in de lucht. Ik weet niet of je zelf een auto hebt maar is b.v. een plezierritje naar ’t Gooi nutteloos ? Een ander vind misschien van wel maar zelf vind je natuurlijk van niet.
     Buiten dat, ik vraag mij af wie er voor zijn plezier een beetje nutteloos door Zaandam gaat rijden, weet wel leukere plekken ( de petjes en zo daargelaten natuurlijk ).
     Vlaai eten op de plek die jij aangeeft blijft voorlopig een beetje vieze bedoening zolang, zoals je al opmerkte, ook de Vinkenstraat zijn ” Bedriegertjes ” niet heeft. Tot die tijd verandert er niet echt veel.
     Ook de vele stinkende bussen ( wordt het ook hier niet eens tijd dat er gekeken gaat worden naar elektrisch openbaar vervoer in het centrum ? ) zullen voorlopig nog wel blijven rijden daar.
     Wanneer ik het verkeersaanbod, na het plaatsen van die twee palen, in de Westzijde zo bekijk is er tot nu toe heel weinig veranderd.
     Begrijp me niet verkeerd hoor, ik gun je van harte een heerlijke vlaaipunt 🙂

     • Erik Esteie

      Ik vraag me af of je wel weet waar je het over hebt Jaap

      Vergelijk de situatie eens voor het paaltje er was met de situatie zoals die nu is

      Voor dat het paaltje er stond was er een eindeloze stoet blik die vanaf de brug de Westzijde op reed. Na de komst van het paaltje, helemaal niets meer…

      En wat betreft de bussen, tsja die rijden nog steeds maar dat is geen nutteloos verkeer. En die paar auto’s die nu de Westzijde oprijden van uit de Vinkenstraat, dat zijn er maar enkele

  • Willemsr

   Ben het met je eens Eric, lekker zeuren over parkeerkosten maar het rijden naar die bestemmingen doen ze waarschijnlijk met een trapauto.

  • Jaap

   Willemsr, 1 x is voldoende.
   Die 30 km leg je trouwens toch wel af tegen de tijd dat je al zoekende en verkeerd rijdend doolhof ZNSTD weer uit bent.

  • Leintje

   Graag ook vrijdag en zaterdag nacht tussen 00:00 en 04:00, dan is verkeer overlast het ergst in get centrum. De muziek en uitgaanspubliek heb ik geen last van, maar die ronkende motors en racende en toeterende auto’s pffffff.

 • Willemsen

  Kunnen ze zoiets ook niet bedenken voor al dat stijgende en dalende vliegverkeer. Zeker ’s nachts maken die dingen een hoop herrie.

 • Jaap

  Trouwens, het grootste gedeelte waar de winkels zijn is al autoluw, denk aan de ongedempte gracht, dam. Lijkt me meer dan voldoende zo. Blijft hoofdzakelijk stukje westzijde over.

 • Jaap

  Als laatste nog wel even de opmerking dat het altijd lastig is een mening te vragen over het autovrij / luw maken van een wijk. Wanneer je het vraagt aan autobezitters krijg je veelal een heel ander antwoord dan van niet autorijders.
  Als we, zoals ik meestal doe als het eventjes kan, allemaal zo veel mogelijk de fiets pakken zou dat al een heel stuk schelen.
  Moet er wel bij zeggen dat sinds Zaanstad het fietsgebruik in het centrum promoot het parkeren van je fiets ook een groot probleem is geworden.
  Weleens op zaterdagmiddag je fiets in de buurt van C & A neer te zetten netjes binnen de blauwe lijntjes ? Chaos daar, is er nog altijd niet op berekend. En oh wee wanneer je hem ernaast zet. Ik heb ze al diverse keren fietsen zien inladen die naast het vak stonden ( maar verder niet in de weg stonden ), echter dat was niet de politie maar die lui van handhaving en dat is natuurlijk weer een heel ander slag mensen met een waarschijnlijk zeer beperkte hersenactiviteit. Regels zijn regels meneer.

  • Joop Tralala

   Beste Jaap, er zijn echter ook mensen die wel willen maar helaas niet met de fiets kunnen vanwege gezondheidsproblemen. Denk aan de mensen die een rollator nodig hebben of die mensen met heup- c.q. beenproblemen enz. enz. Voor de meeste van die mensen is dus de binnenstad van Zaandam taboe en zullen (zelf ervaren) dat shoppen in Boven IJ WC of Purmerend veel aangenamer en qua parkeren stukken goedkoper is.

   • Jaap

    Ja Joop, helemaal mee eens hoor, ik sprak in dit geval even voor mijzelf.
    Bijvoorbeeld wanneer iemand je afgezet heeft bij de Kijkshop en dan met rollator of rolstoel naar de Mediamarkt ? Eerst die skihelling op zien te komen en dan nog die onnodig verhoogde brug nemen, gaat hem niet worden. Waarom die brug nou ook weer hoger moet zijn is mij een raadsel, zal waarschijnlijk als reden hebben dat er anders geen cruiseschepen onderdoor kunnen. Speelde natuurlijk toen ook dat de terrasboot 10 cm te breed was, konden ook de binnenvaartschepen er niet langs 🙂 .
    Maar je hebt volkomen gelijk hoor. We moeten nog maar even wachten totdat het slootje weer gedempt wordt.

    • Willemsr

     Jaap, je kunt ook bij de ingang van de parkeergarage met de lift. Lekker negatief blijven zeuren.

     • Jaap

      Heeft niks te maken met negatief zeuren. Ik weet niet of je afhankelijk ben van b.v. een rolstoel want dan kom je er wel achter. Het is namelijk niet handig om de parkeergarage in te gaan alleen om iemand af te zetten.

 • Erik Esteie

  @ Jaap

  Wat Willemsr bedoelt is dat er naast Roezemoes een lift zit en een roltrap, maw, je kunt dus gewoon iemand afzetten op het Rustenburg en die persoon hoeft dan niet die skiehelling op…

  • Jaap

   In tegenstelling tot het verkeerslicht op de brug lijkt dit inderdaad een soort voetgangers / fietsers verkeerslicht. Maar de video is grappig.
   Zaanstad zou toch in staat moeten zijn een beetje eenheid te scheppen in deze verkeerslichten / borden chaos ?

 • Carolien

  Dus als ik het goed begrijp kun je vanaf de Peperstraat wel bij de Rozenhof komen?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *