Vandaag staat de Dagploeg van RCZ centraal in de rubriek in de Schijnwerpers.  Elke maandag, woensdag- en vrijdagmiddag komt er op het complex van RCZ een groep vrijwilligers bij elkaar om de nodige klus- en schoonmaakwerkzaamheden te verrichten.

Dit portret maakte Marco van Langelaar (veel) eerder dit jaar en hij publiceerde het op 13 februari 2021 op Voetbal Varia. Vandaar de winterse omstandigheden.

Terwijl het complex vol ligt met sneeuw, verzamelt ook vrijdagmiddag de Dagploeg zich weer bij de club. Uiteraard zijn er deze week veel minder werkzaamheden te verrichten op het complex, maar desondanks is de opkomst groot. Zo blijkt ook bij RCZ maar weer, dat het sociale gedeelte van een werkersploeg een hele grote rol speelt. Natuurlijk is iedereen graag aan het klussen en wil iedereen op zijn/haar manier een steentje bijdragen aan de club, maar zonder het onderlinge contact zou dat heel anders zijn. Gewoon gezellig met elkaar over voetbal, over de betreffende club of andere zaken praten en tegelijkertijd je handen uit de mouwen steken, blijft een ideale combinatie voor deze groepen vrijwilligers om betrokken te blijven bij een club.

Joop Korver-Frank Witbaard-Gijs de Koning-Henk Elzinga.

De groep vrijwilligers die de Dagploeg van RCZ vormt, bestaat uit maximaal 12 man, maar meestal is er een opkomst tussen de 8 en 10 vrijwilligers. Max de Graaf:

“Op maandag is de opkomst altijd het grootst, want normaal gesproken hebben we dan ook het meeste te doen. Naast de diverse werkzaamheden, zorgen we ook dat alles schoongemaakt wordt en dan wordt ook de kleding van de selectie maar ook van enkele andere teams gewassen. We zijn in principe dus drie dagen aanwezig en sommige zelfs nog vaker, maar dat is ook wel nodig. Niet alleen hebben we veel onderhoudswerk aan onze eigen complex met gebouwen uit 1965, maar we houden ook de velden bij van onze buren, de Zaandijk Rugby Club en de korfbalvereniging ZKC’31” 

Ben Goebert

Gelukkig zijn alle specialiteiten in de Dagploeg vertegenwoordigd. Van voormalig timmerman, loodgieter tot elektricien en daardoor kunnen ze heel zelfstandig functioneren en heeft de Dagploeg ook al heel veel (grote) klussen zelf kunnen doen. Max de Graaf:

“Dat scheelt niet alleen heel veel tijd, maar ook weer heel veel kosten voor de club. En mochten we een keer toch extra hulp nodig hebben, dan kunnen we altijd zonder probleem een beroep doen op onze leden of andere vrijwilligers binnen de club. Wat dat betreft is de betrokkenheid bij iedereen binnen de club heel groot. Zo hebben we bijvoorbeeld afgelopen zomer met een grote groep extra vrijwilligers onze loods weer kunnen voorzien van nieuwe platen. Er wordt door met name de jeugd heel veel gebruik gemaakt van deze loods en het is dus heel belangrijk dat deze goed onderhouden wordt.  Afgelopen jaren hebben we dan ook zelf al heel veel verbouwd en ook nu zijn we weer bezig om de kleedkamers op te knappen. En als dat klaar is, wacht al weer het volgende project, als we een overkapping naast de kantine gaan maken.”

Theo Pas

De afgelopen periode is RCZ gegroeid in ledenaantallen en de Dagploeg blijkt deze groei op de voet te volgen. Er wordt (bijna in koor) vol trots verteld dat zelfs in deze periode dat er niet gevoetbald kan worden, er weer 2 senioren teams bij zijn gekomen. Maar ook de groei bij de jeugd wordt opgemerkt en dat is volgens de Dagploeg vooral te danken aan de inzet van het voorgaande en huidige jeugdbestuur. Er wordt namelijk heel veel georganiseerd voor de kinderen en elk team heeft wel 1 of 2 begeleiders waardoor iedereen evenveel aandacht krijgt. En tot slot is er de verwachting dat de terugkomst van coördinator Rene Middelkoop bij de Dames/Meiden afdeling een positief effect zal hebben. Het zorgt er alleen wel voor dat, ondanks dat de club enkele jaren terug een extra veld heeft gekregen, de club al weer een beetje uit zijn voegen begint te groeien. Normaal hebben we op de zaterdag rond de 20 thuiswedstrijden en dat wordt steeds meer een puzzel om iedereen te laten spelen. De speeldagen worden daardoor steeds langer, maar dat is vooral een luxe probleem en we hebben er alle vertrouwen in dat de club ook dat weer aan kan.

Werkruimte

Niet alleen aantal leden is gegroeid maar het aantal vrijwilligers is de laatste jaren meegegroeid. Volgens de Dagploeg is RCZ altijd heel erg dankbaar naar zijn vrijwilligers toe en wordt er sowieso voor iedereen veel georganiseerd. Elk jaar worden alle vrijwilligers uitgenodigd voor de werkersavond en met de kerst zorgt de voorzitter er persoonlijk voor dat iedereen een kerstpakket krijgt. En voor de Dagploeg zijn er bijvoorbeeld weer truien en jassen geregeld. Wij, maar eigenlijk elke vrijwilliger of lid voelt zich erg gewaardeerd en/of welkom bij de club en deze wisselwerking verklaart misschien ook wel de groei en de grote betrokkenheid dan wel bereidheid van iedereen bij RCZ… 

kleeidkamer