De derde golf, Zaanse besmettingen weer ‘zeer ernstig’

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is weer ‘zeer ernstig’ met meer dan 250 positieve tests per 100.000 inwoners over de laatste zeven dagen.

Het aantal ziekenhuisopnames groeit niet meer en ook het aantal sterfgevallen in de Zaanstreek neemt af.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu ruim 70 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 268 in Zaanstad, 369 in Wormerland en 216 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is een derde hoger dan vorige week.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 2 in de laatste week. Totaal kwamen 314 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met één. Totaal overleden er 194 Zaankanters aan corona, 138 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (154), in Wormerland waren 32 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

In februari was het aantal sterfgevallen hoog dankzij de Coronagolf in Torenerf.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Hans Dekker

  268 Zaanstad? 369 Wormerland?

  Is dit wel juist?

  • De Orkaan

   Ja, het gaat om het aantal omgerekend naar 100.000 inwoners, anders wordt het lastig vergelijken. In Zaanstad hadden in de afgelopen week 420 mensen een positief testresultaat (268 per 100.000), in Wormerland 60 (369 per 100.000).

  • Mar Brouwer

   Is per 100.000 inwoners. Dus niet exact. Inwoners Wormerland was:16332 per 1-1-2021

 • Ron Plomp

  Hoeveel Zaankanters liggen er nu nog met Corona in het ziekenhuis en hoeveel daarvan op de IC? En hoe is verloop van deze cijfers sinds 1 januari? Dat zegt veel meer over het verloop en de ernst dan het aantal opnames of besmettingen per dag of per 7 dagen. Zeker nu de kwetsbaren inmiddels zijn gevaccineerd en het risico daar dus aan het afnemen is.

 • Sjoerd Beekes

  Bij de grafiek: “Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners”
  staat helemaal rechts nu 6 januari ipv 16 maart.

 • De Orkaan

  @Ron In het Zaans Medisch Centrum lagen eind vorige week 3 mensen op de IC en 16 met corona in de kliniek. De GGD maakt dat elke week bekend maar het gaat niet alleen om Zaankanters. Het kunnen ook mensen uit andere regio’s zijn terwijl Zaankanters ook elders in een ziekenhuis kunnen liggen.

  @Sjoerd – klopt, hebben we aangepast, het cijfer klopte (helaas), het label niet.

 • Rita Tjemkes

  Positief getest zegt dus niets, want het percentage in het ziekenhuis of overleden is relatief zeer laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *