De films van Dick Laan: chocola maken

Dick Laan werd op 18 december 1894 in Wormerveer geboren. Voor het grote publiek was hij vooral de schrijver van de 39-delige Pinkeltje-serie waarvan het eerste deel in 1939 verscheen.

Laan was de zoon van Trijntje Crok en Jan Cornelis Laan – Crok & Laan dus. Aanvankelijk werkte hij ook in stoomolieslagerij Crok & Laan en later bij cacaofabriek Boon, ook in Wormerveer.

De grote passie van Laan was echter het filmen. Vanaf 1917 maakte hij al films. Films over voetbal, reclame- en bedrijfsfilms, documentaires, films over de oorlog, jeugdfilms, reisfilms… en veel films over de Zaanstreek.

Die films zijn op enkele plekken verzameld, onder meer bij het amateurfilmplatform en bij Beeld en Geluid.

Bij De Orkaan zullen we zo nu en dan aandacht een Zaanse film van Dick Laan besteden. Eerder was dat “Hoe de Zaanse Molens Verdwijnen” uit 1920, nu een bedrijfsfilm van maar liefst 40 minuten over de fabricage van chocola in de fabriek van Promena & Boon (Pette) in Wormerveer.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • De boeken van Pinkeltje, ik heb ze in mijn jeugd gelezen. Wat een verrassing om te lezen, dat de schrijver Dick laan uit de Zaanstreek kwam. Dit wist ik niet.Goed om deze informatie te krijgen. Hoe meer men weet van de historie van een streek des te interessanter de woonplaats wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *