De gevel van de synagoge…

Het was een ‘Bekendmaking’ van niks op 15 mei 2019: “vervangen handelsreclame en wijzigen voorgevel”. Iets in de sfeer van funderingsherstel of het plaatsen van een dakkapel. Een week later werd een aanvraag gepubliceerd waarin sprake was van “slopen gevel in afwijking bestemming”.

Maar het adres viel op: Gedempte Gracht 40. Dat is de huidige KPN-telefoonwinkel en de voormalige synagoge. Wat gaat daar gebeuren?

Zaanstad wil eigenlijk dat de synagoge in oude luister wordt hersteld aldus het coalitieakkoord. Het gebouw zou een culturele functie moeten krijgen. Maar de vorige pand-eigenaar Dela wilde niet echt meewerken. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar: de Zaanse projectontwikkelaar Wouter Lofström.

Twee jaar geleden werd de gevelsteen met Hebreeuwse tekst teruggeplaatst. Wethouder Addy Verschuren zei toen: “Dit is een eerste stap in het herstel van de waardigheid van het pand.” In 2014 (en 2005) was er ook aal aandacht voor ‘eerherstel’. In de Gevelartiest besteedde De Orkaan ook aandacht aan het historische pand.

Maar wat houden de nieuwe plannen in? De woordvoerder van wethouder Natasja Groothuismink (monumenten) geeft aan dat de vergunning is aangevraagd door KPN:

“De gemeente is in gesprek met KPN, de eigenaar en de Stichting Vrienden van de Synagoge Zaandam over restauratie/renovatie en daarop vooruitlopend is er een aanvraag gedaan zodat snel gestart kan worden als KPN, gemeente, eigenaar en stichting eruit komen.

Volgens Zaanstad zullen pas na gesprekken tussen KPN, de eigenaar en de stichting over restauratie of renovatie de plannen geheel duidelijk worden.

Dat laatste geldt dus voor plannen voor de sloop (en renovatie), die zijn aangekondigd maar waarvoor de gemeente de vergunning nog niet heeft verleend.

Voor het ‘vervangen handelsreclame en wijzigen voorgevel’ is al wel een vergunning verleend. Daartegen kan tot eind juni verzwaar aan worden getekend.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Cees Kuypers

  Interessant omn te weten dat de eigenaar volgens hun website is:

  CV Gedempte Gracht is een bijzondere vastgoedbelegging in het centrum van Zaandam.
  – Oprichting: december 2018
  – Soort vastgoed: winkels

  Details
  Belegging in een historisch vastgoedobject (de voormalige synagoge) in het centrum van Zaandam met huurders Van Os Lederwaren, KPN en Sport 2000.

  Dit fonds is gesloten voor deelname.

  Meer informatie
  Voor meer informatie over CV Gedempte Gracht of andere beleggingsfondsen kunt u contact opnemen met Heeneman & Partners.

  Geen spoor van Wouter Lofstrom,of hij moet de enige commanditaire vennoot zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *