De Geveltoerist #10: Dam 34, dokter Bax

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, café, hotel, fabriek, winkel, weeshuis, ziekenhuis of gemaal?

Vandaag: Dam 34, dokter Bax

Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Eén ding is zeker. Op de Dam 34 zat vroeger een huisarts: dokter Bax. Het huis is blijkens de gevelsteen (en het kadaster) in 1894 gebouwd. Het medische symbool van de esculaap siert nog steeds de gevel van het pand waar nu Dam Advocaten zit.

Omstreeks 1900 was de havenkom nog niet gedempt, rechts op de foto het huis van dr. Bax. (Foto: Orkaan-archief, klik voor vergroting.)

Op een foto’s van vlak voor de Eerste Wereldoorlog (1910-1915 volgens het gemeentearchief) is het het pand (met esculaap) duidelijk te zien achter het standbeeld van Czaar Peter, in de deuropening staat de dienstbode.

Hieronder het pand in juli 2017.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Dick van den Dobbelsteen

  Ach ja…..dokter Bax.
  In mijn kinderjaren was hij onze huis arts.
  Op zijn zwarte fiets kwam hij op zieken bezoek met zijn zwarte zware gereedschapstas aan zijn stuur.
  In mijn beleving was hij een grote statige man. Een man van aanzien.
  In het grote huis op de Dam moest je de trap af om in de wachtkamer te komen. Die was in het souterrain aan de voorkant gevestigd.
  Je zat daar schouder aan schouder op rieten stoelen met kaarsrechte leuningen lang te wachten totdat je aan de beurt was om de aansluitende spreekkamer te mogen betreden. Dokter zat met een witte jas achter een groot bruin bureau aandachtig te luisteren naar je klachten.
  Ik kom nog dagelijks langs het prachtige huis, dat tussen de horeca gelegenheden op de Dam een rustpunt voor het oog is. Ik woon er namelijk nog geen 300 meter vandaan. Als ik er langs loop moet ik altijd even aan de dokter denken.
  Jammer van het grote reclamebord van de “Dam Advocaten” dat nu aan de voorgevel bevestigd is. Mijn in ziens ontsierd dat het pand op een gewelddadige manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *