Een ex-fabriekje van speakers (geluidsboxen heette dat vroeger) in de Zaandamse Ooievaarstraat. Het bedrijf zit inmiddels in Westzaan.

Tussen 2017 en 2020 plaatsten we 100 (honderd!) keer een aflevering van de Geveltoerist: De Orkaan (vaak een Orkaan-lezer) keek omhoog en zag een oude bestemming op de gevel. Erfgoed is vooral goed kijken. We zien nog steeds veel gevels met een geschiedenis. Vanaf juni 2024: The Return of The Geveltoerist!

Hepta

De Hepta Geluidboxenfabriek zat aan de Langestraat in Zaandam, het bedrijfspand liep kennelijk door tot de Ooievaarstraat waar nu de stickers nog op de deur van het vervallen pand zitten.

Hepta Design Audio (streaming audio, traditionele audio, Hepta speakers en andere merken) is tegenwoordig gevestigd aan de Zeilenmakersstraat 1 in Westzaan: ‘Hepta is nadat Philips gestopt is met productie, één van de oudste – zo niet het oudste – speakermerk van Nederland’ schrijven ze op hun website.

Oprichter en ontwerper van Hepta luidsprekers Chris Rutgers overleed op 2 december 2006 op 79 jarige leeftijd, zijn zoon – Chris junior – leidt het bedrijf sinds begin van de jaren ’90. Rutgers begon als meubelmaker aan de Amsterdamse Prinsengracht in 1955 maar specialiseerde zich al snel in luidsprekers, vooral de opkomst van stereo zorgde voor belangstelling voor speakers.

In 2010 werd op aanraden van de bank de stekker uit de zaak getrokken en werden de panden en machines verkocht. In Wormerveer werd nog een beetje ‘doorgerommeld’ maar in 2016 werd in Westzaan het bedrijf nieuw leven ingeblazen. Rutgers werkt samen met het meubelatelier van Jacco Bakker bij de bouw van soundmodules en verkoopt daarnaast nog steeds Hepta speakers en andere merken. Maatwerk in audio dus. Op YouTube is een interview met Chris Rutgers te zien.

Zaandam. Langestraat. Vader Chris en zoon Cris Rutgers, bouwers van geluidsboxen en eigenaar van hun fabriek en merk Hepta (De Typhoon, Ronald Peeters, 1989)
Langestraat 20-24 Hepta luidsprekerfabrikant. Eigenaar E.C. Rutgers links (De Typhoon, 1976, Derk Peeters)
De resten van de Hepta-fabriek nu (Ooievaarstraat)

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, palmoliefabriek, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, mode-, levensmiddelen-, supermarkt, baby-zaak, fietsen- en meubelwinkel, garage, galerie, brandstoffenhandel, speaker-fabriek, supermarkt, elektronica-winkel, schildersbedrijf, weeshuis, kogelfabriek, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, kapper, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad, kindertehuis, effecten-commisionair, Ons Huis, postkantoor, doktershuis.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Door Piet Bakker. Foto’s: Gemeentearchief (historisch) en De Orkaan (2023). Kaart: De Orkaan. Informatie van Gemeentearchief en hepta.nl.