De Geveltoerist #16: Machinefabriek Teer (Koog a/d Zaan)

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, badhuis, café, hotel, fabriek, winkel, weeshuis, ziekenhuis of gemaal?

Vandaag: Machinefabriek Teer, Koog a/d Zaan

Slopen of renoveren? ‘Behouden’ zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Aan het Zuideinde tegenover de Bloemstraat in Koog a/d Zaan was ooit , gevestigd. De huidige eigenaren van het pand schamen zich daar een beetje voor: de naamplaat is blauw geschilderd, de naam gedeeltelijk achter planken verborgen.

 

In 1970 zag het er nog zo uit (met voor de deur twee Volkswagens Variant, een Hillman en een Fiat 1500).

Ernaast was de ‘witte pomp’ van Kok gevestigd. In 2004 stond TEER nog trots op de gevel in mooie Art Deco letters. (foto’s onder en boven uit het Gemeentearchief)

Hier de situatie in augustus 2017. Hier lijkt ons een waarschuwing op z’n plaats: niet wegschilderen maar herstellen!

Hieronder een recente (november 2017) foto van Orkaan-lezer Johan, die ooit stage liep bij Teer.

 

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Dick Wools

    Machinefabriek Teer lag tegenover het Koekoekspad in Koog aan de Zaan. De padnaam is verdwenen, maar het pad bestaat nog steeds. In het Gemeentearchief is een foto van het Koekoekspad met Machinefabriek Teer er tegenover.

  • Wil Konijn- de Jong

    Jammer dat het er zo uit ziet. Mijn man, Martin Konijn zette samen met zijn collega het bedrijf voort van Jb. Teer. dit was de uitdrukkelijke wens van dhr. Teer. het was een bloeiend bedrijf dat zelfs over de grenzen ging. ik kan hier nog veel meer over schrijven maar dan wordt het een boekwerk.
    Helaas is dit bedrijf verloren gegaan, waarvan ik de rede ken en dit voor mijzelf hou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *