De Geveltoerist #17: Sigarenfabriek Middelkamp (Krommenie)

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, badhuis, café, hotel, fabriek, winkel, weeshuis, ziekenhuis of gemaal?

Vandaag: Sigarenfabriek Middelkamp (Krommenie)

Slopen of renoveren? ‘Behouden’ zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Marene Kok maakte deze fraaie foto van de voormalige Sigarenfabriek Firma S. Middelkamp aan het Weiver 1D in Krommenie.

Het bedrijf werd opgericht 1860 aldus het gemeentearchief. Simon Middelkamp begon een sigarenmakerij aan de Zuiderhoofdstraat.

“De zaken liepen voorspoedig en hij nam zijn schoonzoon H.H.F. Becker in dienst als bedrijfsleider. De sigarenmerken ‘Primus’ en ‘Frederik de Groote’ waren zeer in trek. Op 14 april 1911 legde de kleinzoon van de oprichter, Simon Becker, de eerste steen voor het nieuwe pand aan het Weiver. Helaas kwam er snel een einde aan de groei van de sigarenmakerij door de tabaksaccijns in 1920. In 1938 volgde liquidatie.”

Krommenie was een centrum van de Zaanse sigarenindustrie. Er waren twee sigarenfabrieken actief, naast Frederik de Groote en Primus kwam ook het merk Victor Hugo uit Krommenie.

Behalve Simon Middelkamp was dat de firma Baars, die in 1917 580.000 sigaren per week produceerde.

Op een foto uit het gemeentearchief is te zien dat in 2001, toen de Witte Kaashal in het pand kwam de letters op de gevel geheel waren weggeschilderd. Bij het  kaaspakhuis van Gebr. Schots en van Jan Buur was overigens geen rookkaas te koop.

Op de bovenverdieping zijn appartementen gebouwd.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *