De Geveltoerist #29: de Elfin

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, speeltuinvereniging, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- of machine-fabriek?

Vandaag: de Elfin

De Elfin werd gebouwd in opdracht van de Engelse marine door J. Samuel White te East Cowes op het eiland Wight. Ze was bedoeld voor de torpedo school HMS Defiance in Devonport als speciaal dienstvaartuig of als torpedo bergingsvaartuig.

In 1941 werd de ELFIN werd omgedoopt in NETTLE en werd ingezet op de rivier Tyne, om onderzeeërs te escorteren wanneer zij de haven in en uit liepen.

Ze werd verkocht In 1957 aan de sloper Pounds te Portsmouth. Tijdens of vlak voor de verkoop, verscheen ze nog even in de film “The Key” met Sophia Loren, William Holden en Trevor Howard. De film naar het boek van Jan de Hartog ging in première in 1958.

De Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) kocht haar van Pounds. In 1958 werd ze verbouwd tot tanker cleaning vaartuig onder een nieuwe naam: Droogdok 18, later heette ze HOM 7 en TCA 1. Ze was het laatste stoomschip in Nederland dat actief dienst heeft gedaan. Tegenwoordig ontfermt een groep vrijwilligers zich over de boot die weer gewoon Elfin heet. Ze ligt meestal in Wormerveer.

TCA 1 staat nog steeds op de achtersteven. Foto boven en hieronder van Peter Schaap.

De boot heet ook wel eens Spanje (foto Peter Schaap).

Deze foto’s komen van de website van de Elfin.

Nettle in 1953

De Elfin in de huidige staat

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *