In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café of gemaal?

Vandaag: Het Wapen van Amsterdam

Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Het Wapen van Amsterdam kent de huidige generatie Zaankanters vooral als de plek waar ooit de befaamde club Dam 8 zat. Maar zo’n 100 jaar geleden was daar het destijds minstens zo bekende Wapen van Amsterdam gevestigd. De ‘opkomst’ en de prijsuitreiking van de harddraverijen op de Stationsstraat vonden daar plaats, en het was ook de plek waar veilingen werden gehouden. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was het één van de weinige hotels in Zaandam.

Wie de naam wil zien op de gevel krijgt pijn in z’n nek, maar het staat er nog steeds: Het Wapen van Amsterdam.

De horeca-geschiedenis van het pand is uitgebreid. Naast stadscafé De Clown zijn ook de Palm Lounge en Club Diamond Lounge op het adres gevestigd. Ook zaten er paaldansclub Cuchi, Club Dreamz, Crossroads, Club Minq en Beats & Bites nadat Dam 8 (begonnen in de jaren zeventig) het pand verlaten had. Er waren ateliers voor kunstenaars gevestigd (en een expositieruimte) en appartementen.

De oudste foto uit het gemeentearchief dateert uit 1890. Het was op dat moment een ander pand, wel op dezelfde plek, maar dus ook met een ander gevelopschrift.

In 1911 legt een hevige brand, ontstaan in café De Nieuwe Beurs elf panden in de as en eist zes slachtoffers. Hotel Het Wapen van Amsterdam gaat in 20 minuten in vlammen op. Het wordt op die plaats herbouwd.

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 verblijft de Japanse ploeg in hotel ‘Het Wapen van Amsterdam’, aan de ‘Hogedam’ 8.

Juli 2017:

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.