De Geveltoerist #4: Het Wapen van Friesland

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café of gemaal?

Vandaag: Het Wapen van Friesland.

Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Het Wapen van Friesland op de Dam. Nu horeca (Wonder’s), eerder zaten er onder meer Eetcafé Dorus en de elektronicawinkel van Husslage.

Het pand begon als winkel van de firma Keg, opgericht in 1832 (het jaartal links), op het dak van de winkel stond boven ‘Het Wapen van Friesland’ dan ook ‘FIRMA C. KEG’. Keg begon als handelsonderneming in koloniale waren. Het bedrijf werd uitgebreid met een koffiebranderij en een verpakkingsafdeling voor koffie en thee. De fabrieksruimten en pakhuizen stonden aan de Hogendijk. Op de Dam was de winkel Het Wapen van Friesland’ gevestigd.

Het huidige pand is gebouwd in 1909 (het tweede jaartal), nadat in november 1908 de winkel werd getroffen door een brand. (foto gemeentearchief)

Het was in die tijd nog behoorlijk leeg op de Dam.

Husslage verhuisde van een ander pand op de Dam (twee huizen naar links) naar het Wapen van Friesland in de loop van de jaren vijftig toen Keg stopte.

De gevel laat ook daadwerkelijk het wapen van Friesland zien. Op één detail na. In het originele wapen zijn tussen en onder de leeuwen op het schild zeven ‘gouden’ blokjes te zien. Deze ontbreken hier.

De gevel in juli 2017.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *