De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Gemeentehuis Wormerveer

Aan de kortste Stationsstraat van Nederland, die in Wormerveer, is een gezondheidscentrum / huisartsenpraktijk gevestigd op nr. 7. Maar wie goed omhoog kijkt – zoals fotograaf Michel Schermer deed – ziet bovenin het wapen van Wormerveer. Dat klopt, want het is het voormalige gemeentehuis van Wormerveer.

(Toen De Orkaan nog een Orkaantje was – en werkte bij De Typhoon – moest hij daar wel eens een raadsvergadering verslaan. Burgemeester was de legendarische Rinus Hille – lees even in de Zaanwiki over die bijzondere man.)

Het kadaster geeft twee bouwjaren voor het pand dat op nrs. 7 en 9 zit: 1883 en 1907, de eerste bouwtekeningen dateren uit 1824, ook uit 1855 zijn tekeningen bekend. De ingang zat aan de Zaanweg. Op de hoek op de ansichtkaart uit het gemeentearchief (datering 1910 – 1940) een kiosk.

In 1953 werd er (tijdelijk) een balkon aan de ingang aan de Stationsstraat gebouwd om 450 jaar Wormerveer te vieren – met balkonscene dus.

In 1975 brandde het pand af. Het werd herbouwd in de stijl van het oorspronkelijke gebouw (het wapen is nog in de gevel te zien). In 1944 had ook al brand in het gebouw gewoed, aangestoken door het verzet om te voorkomen dat gegevens van Wormerveerders in handen zouden vallen van de Duitsers. De toenmalige burgemeester Piet de Vries werd in een tapijt gerold en is later bevrijd. Men noemde hem daarna Piet Oublie.

In het pand kwam bejaardensociëteit Rinus Hille en daarna werd het politiebureau. Op de gevel heeft zeker tot 2011 “Rinus Hille Centrum” gestaan. Nu is er een huisartsenpraktijk gevestigd.

Hieronder nog eens de foto van Michel Schermer in volle glorie. (Historische foto’s Gemeentearchief Zaanstad)

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.