De Geveltoerist #46: Verffabriek Roos, pakhuis David, Koog a/d Zaan

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Verffabriek Roos, pakhuis David, Koog a/d Zaan, Zuideinde 48.

Waarom heet een gebouw David? Omdat er vroeger een (groter) pakhuis naast stond dat Goliath heette natuurlijk! Daar hadden we zelf op komen, maar de eerlijkheid gebiedt ons op te biechten dat we deze informatie van het onvolprezen gemeentearchief hebben.

Het mooie gerenoveerde pand is de voormalige verffabriek David van Pieter Roos Sz. die dat fabriekje omstreeks 1900 naast pakhuis Goliath liet bouwen. Het pand was ontworpen door architect-aannemer P.M. ten Pirick.

“Na liquidatie van verffabriek Roos, halverwege de jaren zestig, werd David nog wat jaren gebruikt voor opslag van onder andere papier, totdat de familie Roos het pand verkocht aan Jozef Beier. Deze verhuurde het gebouw onder andere aan een drukker en de brandweer van Zaanstad voor de persluchtafdeling. Het pand David werd in de jaren 1999/2000 gerestaureerd en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terug gebracht.”

Hier het pand voor de oorlog, met de verfpotten nog voor de ramen.

Ook de achterkant (aan de Zaan) had David als opschrift (gemeentearchief).

Een verfkistje van NV Verffabriek v/h P. Roos Szn, gevonden op Marktplaats (zie reacties).

Hieronder nogmaals David, gefotografeerd door Orkaan-lezer Ruud Verhallen.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *