De Geveltoerist #49: Christelijke Jongelings Vereeniging Hebt den Waarheid en den Vrede Lief

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Christelijke Jongelings Vereeniging Hebt den Waarheid en den Vrede Lief, Langestraat 22, Zaandam.

Een hele mond vol en een behoorlijk grote gevelsteen met het opschrift: Christelijke Jongelings Vereeniging Hebt den Waarheid en den Vrede Lief.

Volgens het onvolprezen gemeentearchief werd de Christelijke Jongelingen Vereniging ‘Hebt de Waarheid en den Vrede lief’ opgericht 18 juli 1867.

“De leden kwamen uit hervormde, gereformeerde en christelijk gereformeerde kring en uit de vergadering van gelovigen. Het verenigingslokaal stond aan de Langestraat. De jongelings vereniging was aangesloten bij het nationale “Nederlandse Jongelingsverbond”, dat op zijn beurt deel uitmaakte van de ‘Young Men Christian Association’ (YMCA)”

De YMCA in Zaandam, wie had dat ooit kunnen denken. Hier een foto uit het archief (jaar onbekend).

Er zit nog een andere foto – gedateerd tussen 1930 en 1950 – in het archief met een andere (houten) gevelplaat. Recht naast het opschrift is nog het YMCA-beeldmerk te zien.

Hier het gebouw nu, een blauw geschilderd woonhuis.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen- en meubelwinkel, weeshuis, een jongelings vereeniging, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *