De Geveltoerist #51: Evangelisatiegebouw, Botenmakersstraat Zaandam

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Evangelisatiegebouw, Botenmakersstraat 114, Zaandam

In 1906 gaf de ‘Vereniging ter Verbreiding der Waarheid’ opdracht een evangelisatielokaal met kosterswoning te ontwerpen. Architect Jan Jansonius ontwierp volgens het gemeentearchief deze

“eenvoudige zaalkerk met enkele Jugendstilkenmerken, waaronder opstaande dakstukken, de flessenhalsvorm van de voorgevel en geometrische decoraties.”

Kerkgangers zamelde genoeg geld in om in 1908 voor fl. 1400 het orgel dat in 1784 door de Amsterdamse firma J.S. Strümphler gemaakt was voor de Beemsterkerk aan te kopen.

De kerk in 1991, foto Gemeentearchief

Sinds 1952 is het gemeentelijk monument eigendom van de Nederlandse Gereformeerde Kerk. Sinds 2006 was het gebouw gezamenlijk in gebruik door GKV en NGK als Zaankerk. In 2016 werd de kerk te koop aangeboden voor ruim € 525.000. Thans is het gebouw in gebruik bij de Grieks Orthodoxe Kerk.

De foto’s helemaal boven en hieronder zijn gemaakt door Siem van Westen.


De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen- en meubelwinkel, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *