De Geveltoerist 69: Brokking, Wormerveer

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Brokking, Noorddijk, Wormerveer.

Dinsdag waren we getuige van het neerhalen van de Brokkingtoren. Eigenlijk heeft de geveltoerist hier niks meer te zoeken: de gevel is weg, foetsie, verdwenen, gesloopt en met de grond gelijk gemaakt.

De fabriekspanden voor veevoer van Brokking (vroeger De Ster), hoorden vroeger bij Koninklijke Wessanen & Laan, later kwam ook Meneba op het terrein waar de Pijl en de De Vlyt gevestigd waren.

Hieronder een foto uit 2003 uit het gemeentearchief.

Google Streetview 2009:

Op de site van Zaans Industrieel Erfgoed beschreef Cees Kingma de geschiedenis van het terrein.

En de sloop:

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, veevoeder-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *