De Geveltoerist 70: Fa. Beernink Loodgietersbedrijf

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Beernink Loodgietersbedrijf, Zaanweg 27, Wormerveer.

Oud-Typhoon redacteur Henk Borst (hier op de foto in 1986 met de hele redactie) stuurde ons de tip, hij had “ergens op de Zaanweg” een bijna verdwenen gevelopschrift ontdekt.

Het ging over nr. 27, inderdaad bijna verdwenen (boven). Maar via Google Streetview is te zien dat het in juli 2015 er nog keurig opstond:  Fa. Beernink Loodgietersbedrijf.

Het bedrijf was jaren aan de Zaanweg gevestigd. Online en in de archieven wordt ook nr. 28 genoemd (en 26). Dat kan kloppen en ook weer niet. Er waren namelijk twee Beernink-bedrijven naast elkaar. Maar volgens het kadaster bestaat 28 niet, ook al zit de winkel Habbekrats wel degelijk op dat nummer.

Hieronder een foto uit het gemeentearchief uit 1978 met een enigszins verwarrende uitleg:

“Zaanweg 26 en 28. De verbouwing van de loodgieterszaak Beernink, nabij de Zaanbrug. Huishoudelijke artikelenwinkel van Beernink. Links naast de winkel in kado, bridge en luxe huishoudelijke artikelen, is de vestiging van Beernink Loodgieter en Centrale Verwarming, deze onderneming wordt geleid door Johan en Gerard Beernink, twee broers van Cobie Beernink, die de huishoudelijke artikelen zaak runt.”

Het lijkt er echter op dat de winkel naast de loodgieterszaak verbouwd wordt. Daarnaast komt nieuwbouw (nu Habbekrats, nr. 29 volgens het kadaster).

Op een foto uit 1977 is nr 28/29 in volle glorie te zien. Op een foto uit de jaren ’50 lijkt op nr. 27 overigens een andere tekst te staan, maar leesbaar is het niet.

In juli 2018 is het opschrift definitief verdwenen.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *